Κύπρος: Αναστασιάδης - Τατάρ συμφώνησαν να ανοίξουν τα οδοφράγματα

Αναστασιάδης και φωτογράφοι
Πηγή: ap.org

Συγχρονίζουν τα μέτρα χαλάρωσης στη μετά την πανδημία εποχή ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ ύστερα από συμφωνία στην οποία περιήλθαν. Συγκεκριμένα, Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα ισχύσει το επίπεδο 2 (πορτοκαλί), με απαραίτητη προϋπόθεση το να έχει κάποιος αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών.

«Στις 2 Ιουνίου, ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων Νίκος Αναστασιάδης και ο ''ηγέτης'' των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για συγχρονισμό των εκατέρωθεν μέτρων για την Covid-19 σε ό,τι αφορά τις διελεύσεις και το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου 2021 και έπειτα» αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Χαρακτηρίζει την εξέλιξη σημαντική και την αποδίδει στις προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων από τον Τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο Εργκούν Ολγκιούν και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, υπό τη διευκόλυνση της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. και αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του γ.γ. στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, «οικοδομώντας πάνω στο σημαντικό έργο και εμπειρογνωμοσύνη της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία».

Τι αναφέρει η συμφωνία;

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, όπως σημειώνεται, θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης, τα οποία καθορίζονται ως:

Επίπεδο 1 (πράσινο) - Χωρίς περιορισμούς

Επίπεδο 2 (πορτοκαλί) - Αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών

Επίπεδο 3 (βαθύ κόκκινο)

Γενικός πληθυσμός: Κλειστά

Διελεύσεις για σκοπούς υγείας: Αρνητικό PCR 72 ωρών

Διελεύσεις για σκοπούς εργασίας, εκπαίδευσης, που σχετίζονται με διαμονή: αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών.

«Τα μέτρα των επιπέδων 1 και 2 θα ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, με επιστροφή της κατάστασης στο status quo πριν από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19, περιλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που θα ισχύουν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι υπό μελέτη και θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Αν υπάρξει έξαρση θετικών κρουσμάτων σε μία ή και τις δύο πλευρές, τότε μέσω της Τεχνικής Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και, αν δικαιολογούν αλλαγή, οι απαιτήσεις του πιο υψηλού επιπέδου θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως» προστίθεται.

«Το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση, θα προωθήσει τις επαφές μεταξύ των πολιτών, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και θα έχει γενικότερες θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί, προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σιντίκ.