Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Μόνη λύση η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν και διεμήνυσαν πως πλαίσιο λύσης στο Κυπριακό ζήτημα αποτελεί μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Σημείωσαν επίσης πως ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχονται στην Πενταμερή για το Κυπριακό με θετική βούληση, έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.

Μητσοτάκης: «Να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, προς όφελος όλων των Κυπρίων»

«Συντονίζουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη. Λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του γ.γ. του ΟΗΕ κάτι που προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας. Γι' αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

μητσοτάκης αναστασιάδης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα

Σημαντική μετά από 3,5 χρόνια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ο γ.γ. του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους.

«Και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα»

Συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι το πλαίσιο καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί.

Προσπάθεια δεν είναι να σφετεριστούμε δικαιώματα οποιουδήποτε. Προσπαθούμε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων

Οι θέσεις μας συμπίπτουν. Ο ρόλος στις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικός. Το θέμα όμως ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο».