Βατόπουλος: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα - Την Παρασκευή οι αποφάσεις για σχολεία

Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα - Η μετάλλαξη του ιού κάνει πιο εύκολη την μετάδοση, εξηγεί ο καθηγητής Α. Βατόπουλος - Την Παρασκευή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τα Γυμνάσια-Λύκεια

Στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, του ΣΚΑΙ, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχίσει να ισχύει. Όπως ο ίδιος τόνισε με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη του κορωνοιού, ο καθηγητής τόνισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Αργεί ακόμα η εστίαση

Για την εστίαση είπε χαρακτηριστικά πως θα αργήσει το άνοιγμά της και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο. Παράλληλα, σημείωσε πως την Παρασκευή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Ο καθηγητής, επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

«Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χαράλαμπος Γώγος, όπου τόνισε πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν είναι αυτονόητο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να σχετίζονται με οριζόντια αποκλιμάκωση της πανδημίας».

«Είναι πολυπαραγοντικό το θέμα. Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM