Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 ‒ Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού κατά του Covid-19 Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Αντίστροφα μετράμε και στη χώρα μας για την ημέρα έναρξης του πολυπόθητου εμβολιασμού κατά του Covid-19, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε χθες πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πήρε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει την πρώτη, μικρή, παρτίδα εμβολίων των 9.750 δόσεων.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας).

Θεμιστοκλέους: «Στις 28 Δεκεμβρίου η διανομή στα νοσοκομεία αναφοράς»

«Την επόμενη ημέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό τους στις 29 Δεκεμβρίου», συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Έως τις 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει ‒εκτός απροόπτου‒ την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. «Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μία εταιρεία 1.265.550 δόσεις», συμπλήρωσε.

Σε αυτές τις δόσεις αναμένεται να προστεθούν από τον Ιανουάριο ‒από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση‒ και εκείνες των εμβολίων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca.

Προτεραιότητα στους υγειονομικούς

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι των οίκων ευγηρίας.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τα ραντεβού, ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι από αύριο θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από την οποία θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες οι πολίτες. «Είναι μια πρωτοφανής επιχείρηση, με αρκετές σημαντικές δυσκολίες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν δυσκολίες και θέματα. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα υπάρχει άμεση ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια και ότι με αποτελεσματικότητα θα τα αντιμετωπίσουμε».

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

Στις 26 Δεκεμβρίου έρχεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας.

Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.

Σαρηγιάννης: «Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές: «Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών. Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM