Κινεζικές μετοχές - Βουτιά εν μέσω της Covid-19

Κινεζικές μετοχές

Η ταχεία εξάπλωση του ιού στην Κίνα επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σήμερα βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω των στοιχείων που έδειξαν ότι οι νέες χορηγήσεις τραπεζικών δανείων μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο ενώ η ευρύτερη πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε.

«Νομίζω ότι η έξαρση παρουσιάζει καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία της Κίνας, τουλάχιστον τους επόμενους λίγους μήνες», δήλωσε ο Τζιγουέι Τζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.

Ο δείκτης μετοχών του τουριστικού κλάδου CSI Tourism σημείωσε βουτιά 6,3%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για τον συνολικό αντίκτυπο αυστηρών μέτρων ελέγχου της έξαρσης. Ο δείκτης των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης CSI300 σημείωσε πτώση 3,1%, ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 2,6% --η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δείκτη από τις 24 Ιουλίου του 2020.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστήριου της Σεντζέν υποχώρησε κατά 2,9%.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους περισσότερα κρούσματα Covid-19 τοπικής μετάδοσης με εμφάνιση συμπτωμάτων από όσα για το σύνολο του 2021, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον πυροδότησε εξάρσεις από τη Σανγκάη έως τη Σεντζέν.