Μητσοτάκης: Εξετάζει το κλείσιμο των συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα

Η ξέφρενη πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και η κρισιμότητα της κατάστασης ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, θέτει σε επιφυλακή κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οδηγώντας σε νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο κορονοϊός σαρώνει ολόκληρη τη χώρα και «χτυπά» αλύπητα τη Βόρεια Ελλάδα. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μπορεί αφήνει την κυβέρνηση να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με τις ΜΕΘ όχι μόνο να γεμίζουν αλλά σταδιακά να φτάνουν σε 100% πληρότητα, καλείται να αναλογιστεί και να θέσει σε εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων. Μια απόφαση πάντοτε σε συνεννόηση με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους της επιτροπής.

Τα αίτια της «έκρηξης»

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα φταίει η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες. Επιπλέον, εκτιμάται πως οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελλιπείς. Επομένως, η κινητικότητα παραμένει υψηλή.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη σύσκεψη Μητσοτάκη θα είναι παρόντες οι κ. Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και θα εξετάσουν ακόμη και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων. Πρόκειται για μια προσπάθεια να σφραγιστεί η Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού από τις μετακινήσεις. Επιπρόσθετα, υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, δίχως να είναι γνωστές ακόμα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στα ύψη τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Χθες (18/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 905 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τα 564 στην περιφέρεια Αττικής.

Ο υπουργός Υγείας για το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού θα είναι δωρεάν και προαιρετική, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται κατόπιν ραντεβού σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο κυβέρνηση.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM