Αύριο η Σύνοδος Κορυφής: Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων

Ένα 24ωρο μας χωρίζει από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, στην οποία και θα συζητηθούν τα αιτήματα περί κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει δεν θα καταλήξει καθόλου εύκολα σε μια ομόφωνη απόφαση, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη έχουν χωριστεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Σε αυτά που θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και σε εκείνα που δεν θέλουν, λόγω των οικονομικών τους σχέσεων.

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος

Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εντολή να εκπονηθεί κατάλογος κυρώσεων. «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από τη ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορονοϊό. Αν σε όλα αυτά έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της Ε.Ε., η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων, όμως, φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα «FAZ» σχολιάζει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης: «Καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η Ε.Ε., δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις».

Η Τουρκία καλεί σε διάλογο… για τα μάτια

Την ίδια ώρα, η Τουρκία καλεί σε προσχηματικό διάλογο την Ελλάδα, τη στιγμή που εκδίδει παράνομες Navtex και προκαλεί στο Αιγαίο.

Όπως και να εξελίσσονται τα πράγματα, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα κρίνει το κατά πόσο η Ευρώπη σέβεται και προασπίζεται το διεθνές δίκαιο ή καταστρατηγεί τα πάντα στον βωμό του χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM