Μητσοτάκης - Βουλή: «Ζητάω συγγνώμη στα θύματα της αυθαίρετης βίας και για τη δική σας θητεία»

Τι απάντησε στο «κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα - Ποιες είναι οι προτάσεις κατά της βίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη βία στην «Ώρα του πρωθυπουργού», μέσα σε ένα πράγματι «πολεμικό» κλίμα στο Κοινοβούλιο.

Του Μάκη Θεοδώση

Αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός ποιος υποδαυλίζει την ενότητα. «Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη "κατηγορώ", σας το επιστρέφω, γιατί εσείς εκφράζετε τον διχασμό. Είμαι εδώ για να καταθέσω τι έχει κάνει η κυβέρνηση και τι θα κάνει για την αντιμετώπιση της βίας. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις και όχι κοκορομαχίες» τόνισε.

«Θα μιλήσω για τον κίνδυνο, για τη μεταμόρφωση της πανδημίας από κάποιους σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας, την κούραση των περιορισμών, που όλοι συμφωνήσαμε πως ήταν αναγκαίοι, να ανάψουν μια φωτιά. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με 1.400 μονάδες ΜΕΘ και με τους εμβολιασμούς είμαστε στην πέμπτη θέση σε σχέση με την ταχύτητα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μομφή αποτυχίας στο μέτωπο του κορονοϊού.

«Είμαστε στην τέταρτη καλύτερη απόδοση όσον αφορά τις απώλειες από τον ιό»

«Το τέλος του ιού, με τη βοήθεια της επιστήμης είναι ένας, η μάσκα και οι κοινωνικές αποστάσεις. Όταν μιλάτε για χιλιάδες νεκρούς, είμαστε στην τέταρτη καλύτερη απόδοση όσον αφορά τις απώλειες από τον ιό, αν ήμασταν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, θα είχαμε χάσει ακόμα τον πληθυσμό μιας κωμόπολης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Για το αστυνομικό κράτος που λέτε, επιτίθεστε στην κοινωνία, τους ακυρώνετε. Τι θα κερδίσετε, λέτε ψέματα και είναι προσβολή γι' αυτούς που προσπαθούν, τους υγειονομικούς και όχι μόνο. Είναι νίκη της Ελλάδας, εκφράζετε μια μειοψηφία που επενδύει στον διχασμό» υπογράμμισε.

Η νέα δέσμη μέτρων

«Στην οικονομία, η ύφεση είναι 8%, το τίμημα δεν είναι μικρό. Ανακοίνωσα νέα δέσμη μέτρων, είναι "χάντρες στη μεσαία τάξη" το πακέτο δισ. ευρώ που επιστρέφονται στους πολίτες. Θα ξανανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομία μας» πρόσθεσε.

«Ένας χρόνος κοινωνικής πίεσης, στους μαθητές, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους για τον περιορισμό. Η αγανάκτηση είναι αληθινή. Δεν είστε εχθρός μου, κ. Τσίπρα, ο εχθρός είναι ένας, ο κορονοϊός. Ένα κοινό πρόβλημα βρίσκει λύση από όλους» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εσείς είπατε "δέχομαι το ρίσκο των συναθροίσεων", επιμένετε σε μια στάση επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών χωρίς μάσκες, είναι ο υπερμεταδότης. Το αγαθό της διαμαρτυρίας δεν απαγορεύτηκε από εμάς και έρχεστε και ενθαρρύνετε τις συγκεντρώσεις, ασκείτε έμμεσα πίεση στο Ε.Σ.Υ. Μετατρέπετε την κούραση του κόσμου σε πλατείες νεο-αγανακτισμένων, επιστροφή στην Ελλάδα του 1950. Αποτύχατε να εκφράσετε πρόταση εξουσίας και εκμεταλλεύεστε το πεδίο της υγείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Πείτε μου ένα κόμμα αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ των δημόσιων εκδηλώσεων μέσα στον κορονοϊό στην Ευρώπη, κ. Τσίπρα».

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

«Καταδικάζω όλα τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, δεν ξεχωρίζω τα συμβάντα. Όταν ο ένστολος δεν έχει αυτοσυγκράτηση, χάνει τον σεβασμό, να τηρεί τους κανόνες. Έχουν γίνει 11 εκατ. έλεγχοι με κατανόηση και ευγένεια και ανοχή στους πολίτες. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Γιατί στοχοποιείτε την Αστυνομία, είναι και "δικά μας παιδιά, της διπλανής πόρτας". Παραδέχομαι πως οι ευθύνες θα αποδοθούν με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δεν είπατε κουβέντα για τις προτάσεις σας για τη βία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πειθαρχικό δίκαιο έγινε αυστηρότερο, με τον Συνήγορο του Πολίτη να έχει την ευθύνη ελέγχου για περιστατικά βίας» δήλωσε. Για την επιτροπή Αλιβιζάτου ανέφερε τι έλεγε για τη διαπόμπευση πρυτάνεων, τονίζοντας ότι οι καταλήψεις κτιρίων και οι βόμβες μολότοφ είναι κανονικότητες επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει σε αυτά.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση προχώρησε «την πρόνοια εκπαίδευσης των αστυνομικών, τις κάμερες επί των αστυνομικών. Μας καλείτε στην κατάργηση ομάδων της Αστυνομίας ως λύση. Το πρόβλημα βίας είναι παγκόσμιο, στη χώρα μας πάσχουμε στην "ομερτά" για να μην ελέγχονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, έχουμε μπει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού».

«Ζητάω συγγνώμη για όσους ήταν θύματα αυθαιρεσίας και για τη δική μας αλλά και για τη δική σας θητεία, κ. Τσίπρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις μας είναι:

- Κάμερες παντού σε αστυνομικούς.

-Ψυχολογικά τεστ στους ένστολους για να εξετάζουμε αν υπάρχει υπόβαθρο βίας.

- Συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

- Βοηθός στον Συνήγορο του Πολίτη, να συνδράμει στην αποτροπή βίας με ομάδα 10 ατόμων.

«Δεν θα επιτρέψω φαινόμενα κατάλυσης δημόσιας τάξης που ζήσαμε το 2011, το επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Διαφορετικά επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Στο αίμα η απάντηση είναι η ενότητα. Το σύνθημα είναι "ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο"» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM