Καιρίδης για τις διερευνητικές: «Ο αγώνας συνεχίζεται και είναι μαραθώνιος»

Καιρίδης: Καλό κλίμα - Θετικό πως συνεχίζουμε τις επαφές - Η 25η Μαρτίου δεν είναι το τέλος

Του Μάκη Θεοδώση

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης απάντησε για τον 62ο γύρο των διερευνητικών μεταξύ των δύο χωρών πως «το κέρδος είναι η εξασφάλιση νέου γύρου στην Τουρκία, σε καλό κλίμα, αλλά και βαρύ επίσης». «Έχουμε απόσταση μεγάλη μέχρι εκεί, θα περιμένουμε στο τέλος της άνοιξης» τόνισε.

«Η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου και ο ευρύτερος κλοιός που περιβάλλει την Τουρκία "έφαγε" πόρτα στην Αίγυπτο. Χαρακτήριζε σφαγέα τον Πρόεδρό της και σήμερα ρίχνει γέφυρες. Όλοι έχουν πει ότι το πρόβλημα είναι ουσιαστικό, αν δεν αποχωρήσει από τον αραβικό κόσμο, τη Λιβύη και τη Συρία δεν θα υπάρχει προσέγγιση» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

«Είχαμε ένα σημαντικό άνοιγμα, με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, έριξε γέφυρα προς την Ελλάδα, με τηλεφωνική επικοινωνία προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσκεψη άμεσα. Ανοίγει και η πρεσβεία μας εκεί και να τονίσω και τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα αεροπλάνα τους ενοχλούν τον Ερντογάν» υπογράμμισε.

«Η κ. Σουρανή δεν συμμετείχε στη συνάντηση, αλλά χαιρέτισε στο τέλος του γεύματος. Μετέφερε το μήνυμα να υπάρξει πρόοδος στη μοναδική διαφορά μας στην ΑΟΖ, ο διάλογος να είναι ειλικρινής. Αποτελεί επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Τέλος, για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής εξήγησε πως «οι αιτιάσεις της Τουρκίας για άρση της βίζας και η εμβάθυνση της τελωνειακής σύνδεσης περνά από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι, αλλά δεν είναι εύκολο να επιβληθούν. Δεν μπορεί να έχει σχέση αλά καρτ με την Ευρώπη η Τουρκία, θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις το 2021. Τίποτα δεν τελειώνει στις 25 Μαρτίου, ο αγώνας συνεχίζεται και είναι μαραθώνιος» κατέληξε ο κ. Καιρίδης.