Σάλος από τα εξώδικα της ΕΛ.ΑΣ σε Εφ.Συν και Documento- Όπως το 1991;

"Όταν το κράτος κυνηγά δημοσιογράφους επειδή άσκησαν κριτική, τότε η χώρα επιστρέφει σε ανατριχιαστικά χρόνια"

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ήταν Σεπτέμβρης του 1991 όταν 7 εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, περνούσαν την πόρτα του Κορυδαλλού. Η αιτία, ότι δημοσιοποίησαν -ως όφειλαν- προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο είχε νωρίτερα απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων.

Οι δημοσιογράφοι ήταν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (48 Ώρες) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι).

Η ποινή που τους είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση από 5 – 10 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι οι καταδικασμένοι δημοσιογράφοι μπορούσαν να ασκήσουν έφεση, δεν το έκαναν καταγγέλοντας παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη και αντιλήψεις του παρελθόντος. Αίσθηση είχε προκαλέσει μάλιστα η σύλληψη του Σεραφείμ Φυντανίδη στο σπίτι του, την ώρα που μιλούσε στο ραδιόφωνο του τότε SKY.

 

Παραθέτω την ιστορία αυτή, όχι μόνο για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι, αλλά κυρίως γιατί παρουσιάζει τότες πολλές ομοιότητες με τα εξώδικα λογοκρισίας της ΕΛ.ΑΣ στις εφημερίδες ΕΦ. ΣΥΝ και Documento, με αποκορύφωμα τη μήνυση κατά του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Η αιτία σε αυτή την περίπτωση είναι η δημοσιοποίηση- ως όφειλαν- των καταγγελιών κρατουμένων ότι βασανίστηκαν κατά την παραμονή τους στη ΓΑΔΑ.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, 22 αστυνομικοί υπέγραψαν εξώδικο στις εφημερίδες, ενώ παράλληλα το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη.

Μήνυση κατά Βαξεβάνη

Η εφημερίδα Documendo δημοσίευσε την πρώτη σελίδα του εξώδικου με τα ονόματα των αστυνομικών που το υπογράφουν. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν μήνυση στον Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φιμώσει όσους αποκαλύπτουν το όργιο αστυνομικής βίας"

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ζήτησε καν συγνώμη για το όργιο αστυνομικής βίας, αλλά θέλει να φιμώσει κιόλας όσους το αποκαλύπτουν.

"Ζούμε στη χώρα που το γραφείο του κ. Μητσοτάκη δίνει με non paper τα προσωπικά στοιχεία και τα πολιτικά φρονήματα του ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε αναίτια από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη και δυο εβδομάδες μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης βάζει αστυνομικούς να μηνύσουν τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, επειδή δημοσίευσε επώνυμες καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ. Τόσος φιλελευθερισμός μαζεμένος δύσκολα αντέχεται κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες σας έχουν πάρει χαμπάρι", υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι λέει η ΝΔ

Από την αντίπερα όχθη η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαξεβάνη, ταύτιση που πια δεν κρύβεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«H ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαξεβάνη δεν κρύβεται πλέον. Είναι απόλυτη. Δεν ξέρουμε ποιος δίνει γραμμή σε ποιον. Και πόσα τους συνδέουν».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento» υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας. Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους.

 

Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας".

Το συμπέρασμα

Σε ένα ευνομούμενο κράτος η λογοκρισία, οι καταγγελίες, οι διώξεις δημοσιογράφων και οι βασανισμοί πολιτών, παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πιο πίσω ακόμη και από το 91.

Όσοι λοιπόν θέλουν να χαρακτηρίζονται δημοκράτες και όχι με άλλους όρους, καλό θα είναι να λειτουργούν στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και όχι με παρακρατικές πρακτικές. Δεν ωφελεί κανέναν.