Πέτσας για τηλεφώνημα Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν στενότερη συνεργασία

Πέτσας: Η επαφή Μητσοτάκη - Μπάιντεν δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν στενότερη συνεργασία - Ζητούμενο η πίεση στην Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε ραδιοφωνική του παρέμβαση μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Μητσοτάκης - Μπάιντεν, τονίζοντας ότι τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι δύο: «Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν με αυτή τη γραμμή της στενότερης συνεργασίας που έχει αρχίσει να οικοδομείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κάτι που δείχνει ότι είμαστε ένας σταθερός εταίρος, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο. Και χτίζοντας πάνω σε αυτό το δεδομένο, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά η πίεση που, ενδεχομένως, θα πρέπει να ασκηθεί το επόμενο διάστημα και από τις ΗΠΑ προς Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά έχει απέναντι στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να πάψει να αποτελεί παράγοντα αστάθειας» τόνισε ο αν. ΥΠΕΣ.

«Η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δείχνει –και αυτή με τη σειρά της– ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο από εκείνον που είχαμε συνηθίσει από τη διοίκηση του προηγούμενου Προέδρου, και αυτός ο πιο ενεργός ρόλος έρχεται ακριβώς και συμπλέει με τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι όλοι θα θέλαμε να δούμε, το επόμενο διάστημα, απτά αποτελέσματα, να πάψει δηλαδή η Τουρκία να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην περιοχή μας –που έχει πολλά προβλήματα– με γνώμονα, πάντα, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και να αφήσουμε πίσω μας μια ταραγμένη περίοδο» ανέφερε.

Ελληνοτουρκικά και Σύνοδος Κορυφής

Ο  Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «οι χώρες δεν μπορούν να λειτουργούν σαν μικρά παιδιά. Αυτό που έχει σημασία είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται σαν ώριμος εταίρος της Ευρώπης, να είναι ένας καλός γείτονας με τη χώρα μας και φυσικά να συμπεριφέρεται ομοίως και στο σκέλος που αφορά το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις μας με την Ευρωατλαντική Συμμαχία στο σύνολό της. Όλα αυτά πρέπει να διέπονται από μια ωριμότητα και όχι από παλιμπαιδισμούς».

 

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο αν. ΥΠΕΣ τόνισε ότι «δεδομένων των συνθηκών, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα Συμπεράσματα όπως αποτυπώθηκαν, χθες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσωπικά, ναι, ως Ευρωπαίος πολίτης θα ήθελα πιο γρήγορα βήματα και να μη μένουν μετέωρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγματι, η Ευρώπη προχωρά αργά σε σχέση με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών».

«Το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι»

«Είμαι αισιόδοξος ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων,  αρχικά υποστήριξε ότι «έχουμε τέσσερις εβδομάδες μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ας τις εκμεταλλευτούμε, είναι ικανό το χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε αποκλιμάκωση και των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Δεν μπορώ να βάλω έναν ποσοτικό στόχο αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρώτα θα αποκλιμακωθούν τα κρούσματα και μετά θα αποκλιμακωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι εάν δούμε αυτή τη σταθεροποίηση και βαθμιαία πτώση που οι ειδικοί προβλέπουν για τις αρχές Απριλίου, τότε νομίζω ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερο στάδιο προς τα μέσα Απριλίου για να δούμε τι αποφάσεις μπορούν να παρθούν για το Πάσχα. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο απ' ό,τι ήταν πέρυσι».

Το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, πρόσθεσε, «είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ειδικοί. Όλοι θα θέλαμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο μπορεί αυτό να γίνει με ασφάλεια. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη κόπωση, το βλέπουμε σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας, όμως η κόπωση είναι επικίνδυνη και σίγουρα δεν είναι καλός σύμβουλος. Σημασία έχει να εκμεταλλευτούμε όλοι το διάστημα των επόμενων εβδομάδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ