Προανακριτική Παππά: Μπετόν ο ΣΥΡΙΖΑ με 85 «κατά» - «Παρών» το ΚΚΕ - Αποχή το ΜέΡΑ 25

Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Του Μάκη Θεοδώση

Με ευρύτατη πλειοψηφία, στην εθνική αντιπροσωπεία, αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές.

  • Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.
  • «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών».
  • Από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

«Τριπλή σύμπραξη» 

Η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής εξαρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ ότι θα ταχθεί με το «παρών». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, είχε προαναγγείλει την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της επιτροπής.

Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23/9/2015 έως 5/11/2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 9/7/2019, κ. Νικόλαο Παππά, κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (ΠΚ 259).

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, πρότεινε και εγκρίθηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη, ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, και δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.

 Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τονίζει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε πλήρως τον κ. Παππά και ότι «προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλά για πολιτικές διώξεις». Από τη Νέα Δημοκρατία καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πόλωση και διχασμό, παραπέμποντας στο «εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του Παύλου Πολάκη», όπως λένε χαρακτηριστικά, και για το οποίο επισημαίνουν πως «ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε τίποτα να πει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς.

Νέα Δημοκρατία ταμπέλα

Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους", όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά. Ελπίζουμε τις απόψεις του αυτές να τις μοιράστηκε με τον κ. Πικραμμένο, όταν τον είχε απέναντί του στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαρτίου.

Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη.

Όσο για τις καταγγελίες του περί πόλωσης και διχασμού, τον παραπέμπουμε στο σημερινό εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του φίλου του, κ. Πολάκη, για το οποίο δεν βρήκε τίποτα να πει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM