Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου με την πανδημία στο επίκεντρο

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, όμως το Ε.Σ.Υ. αντέχει»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχτηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για τρέχουσα θέματα της επικαιρότητας.

«Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, όμως το Ε.Σ.Υ. αντέχει, και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω γιατρούς, υγειονομικούς, νοσηλευτές για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που εξακολουθούν να καταβάλλουν, ειδικά εδώ στα νοσοκομεία της Αττικής» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε αθροίσει όλες τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ιδιωτικού τομέα κάτω από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίση».

Αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής, που θα λάβουν υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά–, και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα».

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «στο θέμα των περιορισμών θεωρώ επίσης εξίσου πολύ σημαντικό την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους. Είναι ο φυσικός τους χώρος και υφίστανται μεγάλο βάρος τόσο καιρό», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Έχουμε πια στη διάθεσή μας, και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε, τα λεγόμενα self tests, τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του. Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων. Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο, το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά –ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά– στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

«Ζούμε δυστυχώς ακόμα στο περιοριστικό περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη. Κατανοώ απολύτως και εγώ την κούραση και την αγωνία των συμπατριωτών μας. Βλέπω ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές. Παρά τις μικρές ανάσες ελευθερίας, όποιες είναι αυτές που μπορούν να δοθούν, είναι προφανές ότι η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή ούτε εύκολη. Είναι όμως αναγκαίο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανασύνταξης της οικονομίας, το άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικά για το θέμα της οικονομίας, πιστεύω ότι θα συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο όσο και για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM