Σακελλαροπούλου: Παρασημοφόρησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους
Πηγή φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε σήμερα τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati Jack L. Davis, στην επιστημονική συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cincinnati Sharon R. Stocker και στον επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) Charles Williams.

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου, υπενθύμισε ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, απονέμουμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον Δρα Jack L. Davis, την Δρα Sharon R. Stocker και τον Δρα Charles K. Williams».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Όπως σημείωσε, οι Δρ. Stocker και ο Δρ. Davis είναι διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. «Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του "Πολεμιστή των Γρυπών" υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού» προσέθεσε η Πρόεδρος.

Ποιοι παραβρέθηκαν στην τελετή

Στην τελετή επίδοσης των Παρασήμων παραβρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Jenifer Neils, η υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Ναταλία Βογκέικωφ, η Κύρια Ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής Αρχαιότητας Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, η έφορος Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ο general manager της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Παντελής Πάνος, η αρχαιολόγος Nancy Bookidis και ο διευθυντής Ανασκαφών της Αρχαίας Κορίνθου Chris Pfaff.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Η ΠτΔ παρέστη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη σήμερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Τιμάμε σήμερα τους Φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών και τάχθηκαν στο πλευρό της. Τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που πολέμησαν κοντά στους εξεγερμένους Έλληνες, όλους εκείνους που ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 και τον διεθνοποίησαν, συμβάλλοντας στην ευνοϊκή του έκβαση. Τους μνημονεύουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη». 

Τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
Η τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
Τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Η τελετή παρασυμφόρησης των αρχαιολόγων
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα