Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Πελώνη
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Αριστοτελία Πελώνη
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα κορονοπάρτι και τι γίνεται με το άνοιγμα της εστίασης

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κορονοπάρτι και αν εξετάζει και το ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση νωρίτερα, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι αυτό «είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει του Πάσχα και του καλοκαιριού». Επίσης, χαρακτήρισε «εύλογη» την κόπωση των πολιτών και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή».

«Εύλογη η κόπωση των πολιτών»

«Η Αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση», τόνισε εξάλλου η κυβερνητική εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε ότι «παρέμβαση μαζική της Αστυνομίας σε πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού ή ακόμη και σε επεισόδια, καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες σε αυτά τα πάρτι που να να επιδιώκουν έναν "κλεφτοπόλεμο" ή μία σύγκρουση με την Αστυνομία».

Πελώνη Αριστοτελία
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για τα κορονοπάρτι: «Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική»

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα», πρόσθεσε η κυρία Πελώνη, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν πρέπει να χάνουμε την μεγάλη εικόνα που είναι ότι η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ».  

κορονοπάρτι στην Κυψέλη
© Twitter

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε πάντως ότι μπορεί να γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες όπως έγινε στην πλατεία Βαρνάβα «που αποκλείστηκε και κάποια πρόσωπα από εκεί μετακόμισαν αλλού», όπως είπε, αλλά κατέστησε σαφές ότι «σε κάθε περίπτωση η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική».

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα»

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει αποφάσεις στη επιτροπή, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι «η επιτροπή αξιολογεί όλα τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις ακούγοντας τους ειδικούς».

«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη είναι ανεπιτυχή, προσβάλλει τους επιστήμονες και την πραγματικότητα», πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα την αρνητική εισήγηση από την επιτροπή την περασμένη Παρασκευή στο αίτημα της κυβέρνησης για επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων.

Όσον αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής η κυρία Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε την άποψη ότι η δημοσιοποίησή τους «θα πολιτικοποιούσε μία συζήτηση που είναι αμιγώς επιστημονική» και υπογράμμισε ότι «δεν βοηθά τους επιστήμονες να κάνουν την δουλειά τους και να εκφράσουν εντός της επιτροπής την ανεξάρτητη επιστημονική τους άποψη».

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια»

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα, η κυρία Πελώνη τόνισε στην εισαγωγική της τοποθέτηση: «Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο  στο δείκτη θετικότητας όσο και στον  δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό  RT».

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα self test και τον εμβολιασμό»

Και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε συνεπώς, σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς. Η συνεχής επαγρύπνηση, η αποφυγή συναθροίσεων, η καθολική χρήση της μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η προτίμηση εξωτερικών χώρων, αποτελούν στοιχειώδη μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας». Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα self test και τον εμβολιασμό».

test για covid-19
© EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Για τα self tests και την υποβολή των αποτελεσμάτων 

«Από σήμερα έχει ξεκινήσει  η δωρεάν –με επίδειξη του ΑΜΚΑ– διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση είναι πλέον υποχρεωτική».

Και συνέχισε λέγοντας: «Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Όπως επίσης, είναι και για τους εργαζόμενους  στα Κέντρα  Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Όλοι υποχρεούνται  να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα άμεσα με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, η οποία θα είναι εβδομάδα προσαρμογής, και για την οποία  έχουν περιθώριο δήλωσης μέχρι την επόμενη Κυριακή 25 Απριλίου», ανέφερε.

Για τους εμβολιασμούς των πολιτών στη χώρα

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι «χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια των υγειονομικών μας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας συνεχίζεται με τρόπο υποδειγματικό και ρυθμούς ταχύτερους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η επιχείρηση "Ελευθερία"».

Και συμπλήρωσε: «Από την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ενώ από μεθαύριο Τετάρτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών».
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα