Χρυσοχοΐδης: Τα αδιέξοδα του πολέμου με τους εγχώριους «Κορλεόνε»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
© EUROKNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Το μεγάλο μας άγχος είναι να αναλάβουν τα ηνία της ελληνικής μαφίας Έλληνες» έλεγε αστυνομική πηγή μερικές μέρες μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.

Ο φόβος να κουμαντάρει το έγκλημα κάποια ξένη μαφία προερχόμενη από τη Γεωργία, την Αλβανία ή τη Ρουμανία φαίνεται να προβληματίζει από καιρό αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του τρόμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στον Άρειο Πάγο και, όπως λέγεται, κατέθεσε φάκελο γεμάτο ονόματα και διευθύνσεις του διευθυντηρίου της ελληνικής μαφίας. Ποια είναι η είδηση; Ότι ο εκ της θέσεώς του θεσμικός διώκτης της μαφίας γνωστοποίησε στην ελληνική Δικαιοσύνη τα ονόματα των εγχώριων «Κορλεόνε»;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη βουλή με μάσκα
© EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ή μήπως το θέμα είναι ότι τους ήξερε και τώρα –που, επί των ημερών του, η μαφία επιδίδεται σε ένα ξέφρενο, αιματηρό πάρτι– ο ίδιος προσωποποιώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που λογικά θα έπρεπε να εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια, έχει χάσει τον έλεγχο; Πηχυαίοι τίτλοι εφημερίδων αναφέρονται την επαύριον της πρωτοβουλίας του υπουργού σε «500 Κορλεόνε που ζουν ανάμεσά μας»… 

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις «νονών της νύχτας», «συμβολαίων θανάτου», ναρκωτικών, εκβιασμών, μαστροπείας, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε μεν πρόσωπα στο κάδρο της ατέρμονης και δαιδαλώδους σχετικής έρευνας, επιχειρώντας να επανακτήσει με κάποιον τρόπο μια πρωτοβουλία κινήσεων, χωρίς να έχει ως σήμερα, πάντως, καταφέρει κάποιο καίριο επιχειρησιακό πλήγμα στην εγχώρια μαφία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο καιρό γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου λεπτομέρειες για την ταυτότητα και τη δράση των συγκεκριμένων προσώπων και γιατί αυτή η δράση έχει κλιμακωθεί.

Έμπειροι αστυνομικοί λένε πως ο «αφελληνισμός» του κουμάντου της εγχώριας μαφίας αποδυναμώνει τους διαύλους ελέγχου της κατάστασης, καθώς οι εισαγόμενοι επίδοξοι «αρχηγοί» του εγκλήματος είναι πιο αδίστακτοι, με διαφορετικούς κώδικες, και θα επιδιώκουν συχνά ευκαιρίες να κάνουν επίδειξη δύναμης σε αντίπαλα πρόσωπα ή ομάδες.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα