Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη: Το ταγκό με τη ραγδαία φθορά

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο «μήνας του μέλιτος» με την ψευδαίσθηση της υπερισχύος φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα πια, αυτό το… μακρόσυρτο ταγκό με την αυταπάτη μοιάζει να δίνει τη θέση του στην αγωνία να βρεθούν οι… τρύπες από τις οποίες μπάζει νερά η κυβερνητική «βάρκα». Κάτι καθόλου εύκολο, καθώς αυτό που περιγράφεται ως «νόμος μιας ταχύρρυθμης φθοράς», από τον οποίο κατατρύχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει εισηγητή την ίδια την κοινωνία.

«Ήρθε γρήγορα» μοιραστήκαμε τον προβληματισμό με έμπειρο γαλάζιο στέλεχος με θητεία σε υπουργικούς θώκους πριν από αρκετά χρόνια. «Ήρθε νομοτελειακά. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή» αποκρίθηκε.

Ύστερα «έβαλε στο τραπέζι» ακόμη μια πτυχή. «Ως τώρα υπάρχουν πολλοί ισχυροί και πρόθυμοι να βάλουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Όσο όμως δυναμώνουν οι φωνές και θεριεύει η οργή, αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο». Κι άρχισε να λέει πως ήδη οι δημοσκοπήσεις δίνουν χειρότερους αριθμούς απ' ό,τι λίγους μήνες πριν και οι νεοφιλελεύθερες κατά το μάλλον ή ήττον επιλογές κάποιων προβεβλημένων υπουργών δεν βοηθούν στην αναστροφή του κλίματος, που έχει ήδη στραβώσει. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αδήριτη κοινωνική πραγματικότητα. Την αποδεικνύουν οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά –κυρίως αυτό– και οι κοινωνικοί, κατ’ αρχάς, ψίθυροι, που σταδιακά δυναμώνουν.

Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τώρα είναι το εργασιακό, αύριο θα είναι το ασφαλιστικό και, όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σύντομα να ωραιοποιήσει το… «αμπαλάζ» με έναν ανασχηματισμό. Όμως, όπως λένε οι περί το Μαξίμου καλά γνωρίζοντες, «σε λίγο αυτό δεν θα είναι αρκετό». Το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η έλλειψη εναλλακτικών και η απουσία –πλήρης και απόλυτη σε πολλές περιπτώσεις– της πολιτικής. Σε αυτό το «προξενιό» της μονοδιάστατης σκέψης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στελεχών με τους απολιτίκ τεχνοκράτες που διείσδυσαν από την αρχή στο κυβερνητικό σχήμα δεν βρίσκουν καμιά επαφή με κανένα κομμάτι του παρόντος κοινωνικού ιστού.

Και τούτο γιατί τα παχυλά αμειβόμενα στελέχη των πολυεθνικών που στρογγυλοκάθισαν σε υπουργικούς θώκους δεν πείθουν κανέναν ότι έχουν κάποιο σημείο επαφής με ό,τι συμβαίνει εκεί έξω. Το παρασκήνιο βοά ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να κρυφτούν οι αριθμοί, που επιδεινώνονται. Υπάρχουν δε πηγές προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα που εκφράζουν τον φόβο ότι τότε ακόμη και ισχυροί σύμμαχοι της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιθανό να οδηγηθούν, μονοδρομικά, στην αποστασιοποίηση.  

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα