Πελώνη: Συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020

Αριστοτελία Πελώνη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021» τόνισε η κ. Πελώνη.

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων, στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19».

Όπως είπε η κ. Πελώνη, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας». Υπό αυτό το πρίσμα επισήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε.