Τσίπρας στο Star: Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτακη σε χλωρό κλαρί

Αλέξης Τσίπρας

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης, παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός  αρχικά έκανε λόγο για τα εθνικά θέματα και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

«Δεν περιμένω και πάρα πολλά από τη σημερινή συνάντηση. Είχα αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν. υπήρξε προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Δεν είμαι αισιόδοξος διότι εκτιμώ πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μομέντουμ, αυτή τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη.

Εγώ δεν θα απέφευγα να θέσω τα μεγάλα ζητήματα και το ζήτημα της επίλυσης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Με τις κόκκινες γραμμές. Εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρές αβαρίες στο εσωτερικό του. 

Αλέξης Τσίπρας

Το μόνο που μπορεί να κερδίσει είναι ένα θερινό μορατόριουμ. Να μη δούμε αυτά που είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η Τουρκία έχει υποκριτική συμπεριφορά. Ζητά από την ΕΕ την αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης. Αν το πάρει χωρίς δεσμεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Η Τουρκία παριστάνει στην ΕΕ το καλό παιδί, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και έχει προκλητική συμπεριφορά.

 

Για ομάδα της Β. Μακεδονίας

Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλος ο κόσμος θα έλεγε πως παίζει η Μακεδονία. Τώρα λένε η Β. Μακεδονία και αυτό αναγράφεται παντού.

Όσον αφορά το σηματάκι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που είναι ιδιωτικού δικαίου. Θα μπορούσε να είχε αλλάξει όνομα εάν η ελληνική κυβέρνηση στη βάση της καλής πίστης είχε πιέσει. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ενοχικά. Δεν φέρει τις τρεις συμβάσεις στη Βουλή. Γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της. 

Ο κ. Δένδιας ορθώς έχει διαμαρτυρηθεί όφειλε όμως πιο έγκαιρα γιατί κατόπιν εορτής δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται κανείς. 

Αλέξης Τσίπρας

 

Για Πανελλήνιες

Είναι ένα θέμα που απασχολεί 100.000 οικογένειες στην πιο δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά. Και αυτή τη σκληρή χρονιά επέλεξε η Κεραμέως και ο Μητσοτάκης, που αφήνει εκτός ανωτάτων ιδρυμάτων περίπου 30.000 παιδιά.

Μειώνει τους εισακτέους και το κάνει για να ευνοήσει τους ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν μία πολύ μεγάλη πελατεία. Με την κ. Κεραμέως να εξισώνει τα πτυχία και να εγγράψει στο επιμελητήριο τους αποφοίτους στα μητρώα τους.

Μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις θα αναγκάσω τον πρωθυπουργό να έλθει στη Βουλή να απαντήσει.

Αυτός που γράφει 2,5 θα έχει λεφτά ο πατέρας του να τον σπουδάσει;

Αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν επίγνωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Αλέξης Τσίπρας

Για πανδημία

Η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 13000 νεκρούς. Αν αυτό εσείς το βρίσκετε λογικό, εγώ όχι.

Αυτό το οποίο δεν αποτιμάται είναι το γεγονός ότι είχαμε στην πρώτη φάση 400 απώλειες και στη δεύτερη πάνω από 12.000. Κάτι δεν πήγε καλά στη δεύτερη φάση. Στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων είχαμε ένα ποσοστό θνητότητας πάνω από 60% , όχι μόνο στο Αγρίνιο και σε άλλες 6 περιφέρειες, κάτι φταίει εκεί.

Σήμερα πάνω από το 70% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι. Είναι ώρα για τα προνόμια του 30%; Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε πως κινδυνεύει η ζωή τους. Μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει πως θα πάει σε ένα μπαράκι. Και εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί και μας φοβίζει ο ερχομός ενός 4ου κύματος.

 

Για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ανοίγει στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση ενώ δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού και προσκρούει στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους από το να τους εξαναγκάσουμε. Φοβάμαι μια διαδικασία μιθριδατισμού, να συνηθίσουμε στην παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων.

Ας αξιοποιηθεί η καμπάνια, που πήγαν όλα αυτά τα εκατομμύρια; Μήπως δεν έγινε καμπάνια; Και τα λεφτά πήγαν σε ΜΜΕ για να λιβανίζουν την κυβέρνηση;

Αλέξης Τσίπρας

Για την οικονομία

Αυτό που με φοβίζει είναι αυτό που νιώθει ο μέσος πολίτης σήμερα. Κατάργηση 8ωρου, θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, απουσία ρευστότητας στους εμπόρους, ο νέος πτωχευτικός κ.α. Η Ελλάδα πέρασε 8 δύσκολα μνημονικά χρόνια και ήρθε και μια πανδημία, την ώρα που θα κάναμε το άλμα προς τα μπρος και κάποιες κοινωνικές ομάδες έχουν υποστεί ζημία μεγάλη.

Τα 37 δις είναι τα χρήματα που αφήσαμε μαξιλάρι στον κ. Μητσοτάκη για να κοιμάται ήσυχος

Το πακέτο Ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Θα υπάρξει έγκυρη απορροφητικότητα των χρημάτων και θα πάνε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη ή θα πάνε σε 5-10 ολιγάρχες.

Για εργασιακό νομοσχέδιο

Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι. Φέρνει ο κ Μητσοτάκης μέσω του κ. Χατζηδάκη που είναι ο πρόθυμος να κάνει τις βρώμικες δουλειές, ένα νομοσχέδιο που δεν κατάφεραν άλλες κυβερνήσεις να το περάσουν.

Διακαής πόθος ήταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το εργατικό κίνημα έχει δομηθεί από το 1876 πάνω σε ένα βασικό αίτημα, το 8ωρο. Και θα κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο.

Τα εξοντωτικά ωράρια εφαρμόστηκαν κυρίως στις τράπεζες. Εδώ η διαφωνία είναι ποιο είναι το όραμα σου για το μέλλον της κοινωνίας.

Για συνέδριο υπογονιμότητας

Πως θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα; Βάζοντας τα νέα ζευγάρια να δουλεύουν 10ωρα και Κυριακές; Ποια είναι η αντίληψη της κυβέρνησης; Αυτό είναι ένα γραμμάτιο σε αυτούς που στήριξαν τον Μητσοτάκη προεκλογικά.

Υπάρχουν μέσα ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, που έρχονται ως φερετζές για να καλυφθεί μία μεγάλη αμαρτία. Εμείς δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι θα τα ανατρέψουμε αλλά θα επεκτείνουμε την προστασία του εργαζομένου, διότι δεν υπάρχει πρόοδος εάν δεν υπάρχει υποστήριξη στη εργασία.

Για προανακριτική

Δεν είχα ποτέ σχέσεις με τον Καλογρίτσα. Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι αστείο να κρέμεται από όσα λέει ο Καλογρίτσας. Η εξεταστική αυτή που είναι απόλυτο φιάσκο, εάν η ΝΔ είχε την ελάχιστη ευθιξία θα έπρεπε να είχε τερματιστεί όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε την έκθεση της ροής χρήματος. Άρα δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίες για διασπάθιση χρήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε συλλογικές αποφάσεις. Δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε τις πολιτικές. Ξέρετε εσείς άλλη κυβέρνηση η οποία να επιχείρησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο; Είστε ευτυχής όταν για 30  χρόνια δεν υπήρχαν άδειες για τη λειτουργία των καναλιών;

Αλέξης Τσίπρας

Για δάνεια κομμάτων

Εσείς εάν είχατε κάποιον να αυξάνει τα χρέη, θα τον επιλέγατε για διαχειριστή της πολυκατοικίας σας; Εμείς επιλέξαμε τον κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και φορτώνει χρέη τον ελληνικό λαό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντά, γιατί δεν έχει επιχειρήματα, γι αυτό κρύβεται.

Έταξε ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά του κόμματός του. Έτσι; Έτσι; Ξέρετε καμία ιδιωτική επιχείρηση που έχει 30 εκατ. το χρόνο και να έχει φορολογική ενημερότητα; Αυτό είναι αδιανόητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρώσταγε 9 εκατ και σήμερα δεν χρωστά ούτε ευρώ.

Για δημοσκοπήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές, ακριβώς γιατί γνωρίζει πως η πολιτική του παράγει δυσαρέσκεια. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του μετά το διάλειμμα με τα επιδόματα.

Η δική μου η δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Θα βρισκόμαστε μέσα και έξω από τη βουλή, να κινητοποιούμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική πολιτική για τη χώρα.

Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς δημοκρατία και δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.