ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργείο Μετανάστευσης: Στη Βουλή η απαράδεκτη εγκύκλιος για τους υπαλλήλους

Καταγραφή προσφύγων
© (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Στην ερώτηση που καταθέτουν οι βουλευτές Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Βίτσας και Χριστόφορος Βερναρδάκης προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μετανάστευσης σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος κινείται εκτός νομιμότητας και «εισάγει καινά ήθη στη δικονομία, στη δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία και εντέλει στην ίδια τη νομική επιστήμη, με αποκλειστικό στόχο την άσκηση πίεσης και τον εκφοβισμό των υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ούτως ώστε αυτοί να εκβιάζονται να μην καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκες με αντίδικο το ελληνικό Δημόσιο και, ειδικότερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ή, όταν καταθέτουν, να καταθέτουν αποκλειστικά και μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Δημοσίου, ασχέτως εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι ή όχι, κάτι που σε τελική ανάλυση είναι και το αντικείμενο της δίκης».

Οι τρεις βουλευτές αναφέρουν ότι «δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του εγγράφου, καθώς είναι πρόδηλο ότι με τον τρόπο αυτό δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, που προϋποθέτει τη διαφάνεια και την εξάντληση όλων των μέσων για την εύρεση της αλήθειας, αλλά τη συγκάλυψη. Ειδικότερα, εφόσον πρόκειται για ένα υπουργείο που έχει προχωρήσει σε πλήθος απευθείας αναθέσεων αλλά και συμφωνιών-πλαίσιο εκατομμυρίων, ακυρώνοντας προσλήψεις και διορίζοντας παντού μετακλητούς, την ίδια στιγμή που τα τραγικά περιστατικά πληθαίνουν στις δομές, οι καταγγελίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για πολλά θέματα είναι συνεχείς και η νομοθεσία του Ασύλου έχει ξηλωθεί πολλαπλώς».

Εγκύκλιος

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν τελεί σε γνώση του το έγγραφο και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανακληθεί άμεσα, ενώ τον υπουργό Μετανάστευσης αν το έγγραφο υποβλήθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος/αιτήματός του και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου που καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες σε δίκες με αντίδικο το ελληνικό Δημόσιο θα ανταποκρίνονται στο καθήκον της μαρτυρίας, χωρίς να επικρέμεται ο κίνδυνος ή η εκτός νομιμότητας απειλή άσκησης διώξεως εις βάρος τους προς εκφοβισμό. 

Χρ. Βερναρδάκης: Παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης 

Για λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης εκτός διοικητικής νομιμότητας κάνει λόγο ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε και το θέμα. «Ένα υπουργείο λειτουργεί με ιδιωτικοποιημένη δομή, με σοβαρές παρατυπίες σε ό,τι αφορά τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με απευθείας αναθέσεις, με μετακλητούς διευθυντές και υπευθύνους στα κέντρα υποδοχής. Και τώρα, ως επιστέγασμα, έρχεται αυτή η πρωτοφανής εγκύκλιος που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και κάθε κανόνα δικαίου» σημειώνει στο news2ugr. 

Ο ίδιος σε ανάρτησή του θέτει παράλληλα τη σημερινή εγκύκλιο του ΝΣΚ με μια παλαιότερή του, επί δικτατορίας και με πρωταγωνιστές τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Γ. Παπαδόπουλο και τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου Χαρ. Γεωργιόπουλο.  

Ανάρτηση Χριστόφορου Βερναρδάκη
© Facebook

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα