Προσεχτικός ο Δένδιας για ενδεχόμενη ελληνοτουρκική προσφυγή στη Χάγη

Προσεχτικός ο Δένδιας για ενδεχόμενη ελληνοτουρκική προσφυγή στη Χάγη

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θέλει την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε απομόνωση κανενός»

Στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς διαύλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ.

Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στη Χάγη».

«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».

«Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα» πρόσθεσε.

«Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη» συμπλήρωσε.

Για το διάπλου του Oruc Reis

Αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Oruc Reis,  στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας θέλησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις.

«Υπήρξε μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με το συμβάν. Να μην δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρο. Χρειάζονται ψυχρές, μετρημένες αντιδράσεις ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να μας σύρει σε οτιδήποτε» είπε ο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θέλει την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε απομόνωση κανενός. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή όπως τη βλέπουμε εμείς. Θέλουμε θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και ότι εμείς είμαστε από την πλευρά της λογικής. Αν το θέλει και τη Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος υμών».

«Δεν κάνουμε μέτωπο κατά της Τουρκίας. Κάνουμε μέτωπο λογικής. Η εφαρμογή κανόνων δικαίου ευνοούν όλες τις κοινωνίες» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας απαντώντας πως «όχι» η Τουρκία δεν το αντιλαμβάνεται πάντα έτσι.

«Ακούω τις θεωρίες για γαλάζιες πατρίδες και πράσινα άλογα. Υπάρχει πιθανότητα η ανατολική Μεσόγειος να γίνει τουρκική λίμνη; Όχι» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

«Όταν έχεις ως όπλο τη λογική ελπίζεις πάντοτε ότι η άλλη πλευρά θα το δει έτσι στο τέλος της ημέρας» συμπλήρωσε.

Όπως παρατήρησε «δεν της αρνείται κανείς της Τουρκίας ότι είναι περιφερειακή δύναμη. Εάν ο σκοπός είναι ο σεβασμός και ο ρόλος της σε αυτό, υπάρχει (σ.σ. ο σεβασμός). Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι καλύτερος φίλος τους στην περιοχή; Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε σε όλες τις χώρες της περιοχής» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ: κυβέρνηση.gr