Σταϊκούρας για πρώτη κατοικία: Ένας στους δύο οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής

Σε νέα προσπάθεια για να υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για το τέλος του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον ερχόμενο Μάιο επιδόθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Οικονομικών, απέφυγε δηλώσεις σε υψηλούς τόνους, όπως οι πρόσφατες του Άδωνι Γεωργιάδη περί μπαταχτσήδων, ωστόσο δεν απέκρυψε τους στόχους της κυβέρνησης για εξυγίανση του του τραπεζικού συστήματος.

κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε αρχικά ότι όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία ένας στους δυο οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Ο υπουργός κάλεσε του πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση ως τις 31 Απριλίου του 2020.

Όπως είπε, από την 1η Μαΐου, θα υπάρχει νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει το σπίτι του θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε ει δυνατός να μη γίνεται έξωση.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι και οι τράπεζες έχουν ευθύνες για ορισμένα από τα δάνεια που έχουν δώσει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε το «μάρμαρο της κρίσης».

Σε ότι αφορά την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις επιβράβευσης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις υποχρεώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ισχύει η κυβερνητική δέσμευση για την αύξηση του, αλλά για το πότε και το πόσο θα αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί σχετική διαβούλευση όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον προσεχή Μάιο.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM