Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Τουριστική σεζόν και οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

Για την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουριστική σεζόν, καθώς και την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ μίλησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Τις σχέσεις Ελλάδας–Ισραήλ εξήρε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης στο εξωτερικό, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Βενιαμίν Νετανιάχου, με τους δύο ηγέτες να παραχωρούν -στη συνέχεια- κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους της εβραϊκής διασποράς να επανέλθουν στην Ελλάδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ευκαιρίες».

Ειδική αναφορά έκανε και στην τουρκική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή» για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Μιλήσαμε για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας στη Λιβύη και για την άκυρη συμφωνία με την Τρίπολη» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση αμοιβαίων και επωφελών συμφωνιών, όπως ακριβώς συνέβη με τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι πρώτες απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ θα ξεκινήσουν από την 1η Αυγούστου και κάλεσε τους Ισραηλινούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη θερινή περίοδο και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, εξήγησε στη συνέχεια, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς τουρίστες.

Νετανιάχου: Εξαιρετικό το ταλέντο της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέδειξε τη μακρά συνεργασία των δύο χωρών, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να ενώσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας» συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στον τουρισμό:

«Ο τουρισμός από το Ισραήλ στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελλάδα και Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Στοχεύουμε η 1η Αυγούστου να είναι η πρώτη ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ Τρίτη 16 Ιουνίου
  • 13:00-15:00 Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών.
  • 15:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.
  • 16:30-17:15 Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές.
  • 17:20-18:15 Επίσκεψη στο Πατριαρχείο και μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως.
  • 18:45-19:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ.
Τετάρτη 17 Ιουνίου
  • 08:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.
  • 09:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.
  • 10:10 Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατάθεση στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM