«Άστραψε» ο Τσίπρας στη Βουλή: Πάρτε πίσω την αθλιότητα για τα ΑΕΙ

Αλέξης Τσίπρας
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να απαντήσει στην τρίτη κατά σειρά ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει από φέτος. 

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώσεις κυβερνητικών αλλαγών στην παιδεία εφαρμόζονται στον ίδιο χρόνο, ενώ το νομοσχέδιο, που θέτει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, αφήνει εκτός ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον 30.000 μαθητές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής πριν από λίγο «άστραψε και βρόντηξε» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο για το νομοσχέδιο, αλλά και για τον χθεσινό διχαστικό λόγο του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Το νομοσχέδιο αφορά χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Αυτούς τους γράφει ο πρωθυπουργός στα παλαιότερα των υποδημάτων. Είναι η τρίτη Παρασκευή. Δεν έχει καμία δικαιολογία γιατί απουσιάζει. Η μόνη εξήγηση είναι γιατί δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και να κοιτάξει στα μάτια τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους.

Είναι πρωτοφανές να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής και να εφαρμόζεται την ίδια χρονιά. Και άλλες φορές έχει αλλάξει, αλλά έχει δοθεί χρόνος προσαρμογής. Το νομοσχέδιο εφαρμόζει πρωτοφανή μείωση, κατά το 1/3, έρχεται να δυσχεράνει τη δυσκολία και δεν έρχεται να απαντήσει. 

Αυτό το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία. Και αν δεν έρχεται αυτός, εμείς θα είμαστε εδώ. Στον ναό της Δημοκρατίας, για να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Δεν είναι μονάχα η πολιτική δειλία. Χθες σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο θεσμικό και διεθνές βάρος, μπροστά στην ευρωπαϊκή ηγεσία, για τα 40 χρόνια ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε., επέδειξε το χαρακτηριστικό του θράσος. Μπροστά σε Ευρωπαίους να μιλήσει όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως κομματάρχης της Δεξιάς, με λόγο διχαστικό και ανιστόρητο, με λόγο εμπρηστικό, που εξίσωνε την Αριστερά με τον φασισμό. 

Αλέξης Τσίπρας
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Πού τα έχει δει αυτά γραμμένα; Είχε το μεγάλο θράσος να μιλήσει και για σκοτεινό διάλειμμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ '15-19, που κράτησε την Ελλάδα στην Ε.Ε. παρά τις απειλές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είναι σκοτεινό διάλειμμα η διάσωση της χώρας και η παραμονή της στην Ε.Ε.;»

Και συνέχισε: «Αλήθεια, είναι σκοτεινό διάλειμμα η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ρύθμιση χρέους, η μείωση της ανεργίας, τα 37 δισ. που βρήκε στα δημόσια ταμεία; Το μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται ήσυχος; Τα λεφτά του ελληνικού λαού; Ο μεγαλύτερος δημαγωγός και η μεγαλύτερη πολιτική απάτη! 

Θρασύτητα η χθεσινή του τοποθέτηση, δειλία η σημερινή παρουσία.

Την ώρα που το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης καλεί τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε για τη στρατηγική τους στη διαπραγμάτευση του '15 και τον εκβιασμό τους απέναντι στην Ελλάδα και να διασπάσουν την ευρωπαϊκή ενότητα».

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν είναι απλώς θρασύδειλος, αλλά και αμετανόητος. Όπως εκείνοι που φώναζαν "βάστα, Σόιμπλε"»

«Και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει με διχαστικό λόγο και να απευθυνθεί σε αυτούς που έδωσαν τη μάχη τότε και να τους χαρακτηρίσει φασίστες και ακραίους.

Τη μέρα που ο κ. Σασόλι ήρθε με απολογητικό λόγο εκ μέρους της Ένωσης και είπε πως ήταν λάθος η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα και τα μνημόνια.

Δεν είναι απλώς θρασύδειλος, αλλά και αμετανόητος. Όπως εκείνοι που φώναζαν "βάστα, Σόιμπλε"» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλέξης Τσίπρας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Μιλά αυτός που ντύθηκε Μακεδονομάχος, που πήρε αγκαζέ τη Χρυσή Αυγή»

Και συνέχισε: «Η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και έχει αποδείξει ότι η προοδευτική παράταξη σε αυτό τον τόπο έδωσε μάχες στηρίζοντας πάντα τους αδύναμους. 

Μίλησε με θράσος εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων. Οι "βάστα Σόιμπλε" έγιναν προοδευτικοί και όλοι οι υπόλοιποι φασίστες. 

Μιλά αυτός που ντύθηκε Μακεδονομάχος, που πήρε αγκαζέ τη Χρυσή Αυγή την ώρα που υπογράφαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα την τιμά, στα κρυφά. 

Άλλη φορά λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για λαϊκισμό και δημαγωγία καλό είναι να βλέπει τον καθρέφτη και το πρόσωπό του.

Δίπλα στο λήμμα "λαϊκισμός" θα βγαίνει η φωτογραφία Μητσοτάκη και η Συμφωνία των Πρεσπών».

Αλέξης Τσίπρας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Ο Μωυσής προέκυψε Ηρώδης»

«Έρχεται και λέει πως δεν απαντά για να μην ταράξει την ηρεμία των μαθητών. Μα το νομοσχέδιο έρχεται να τους ταράξει. Γιατί τέτοιο μένος στη νέα γενιά; Τους κατηγόρησε για την πανδημία, τους εξωθεί σε δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες και ζωή λάστιχο.

Τελικά ο Μωυσής προέκυψε Ηρώδης.

Όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, και μπροστά σε αυτό βάζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Φρόντισαν να φέρουν στα μουλωχτά δύο τροπολογίες, μία για τα κολέγια και μία άλλη που υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εντάξουν στα μητρώα τους αποφοίτους των κολεγίων.

Παρακάμπτει το Σύνταγμα, εξισώνοντας τις βεβαιώσεις κολεγίων με τα πτυχία ΑΕΙ. Στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων ισοπεδώνεται το μέλλον της νέας γενιάς. Γι' αυτό λείπει σήμερα.

Εδώ μιλάμε και για ταξικό μίσος. Τα ξέραμε βέβαια από τότε που πήγε στο Περιστέρι και μας είπε το περίφημο για τους ψυκτικούς.

Τι κάνει με τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων; Το 1% των εισακτέων εισάγονταν υποχρεωτικά στα πανεπιστήμια, ήταν θεσμός. Τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν τον μπαμπά να τους δίνει τη δυνατότητα να πάνε στο Columbia, αλλά δουλεύουν για να σπουδάσουν. Σε αυτά τα παιδιά κόβετε το μέλλον.

Σε αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η δικαιοσύνη, και αυτό σημαίνει να μπορεί να σπουδάσει και το παιδί που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα» είπε ο τέως πρωθυπουργός.

«Η Ηλεία πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική»

«Θέλω να πω επίσης ότι την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκα στον Πύργο Ηλείας και την Αμαλιάδα. Μια περιφέρεια που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική. Που τα έργα του Πάτρα - Πύργος βρίσκονται στον αέρα. Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει δύο σχολές, αφήνοντας στον αέρα 1.500 φοιτητές. Εδώ μιλάμε και για την αγωνία χιλιάδων φοιτητών που περιμένουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ τα τμήματά τους θα κλείσουν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα "Νέα" του κ. Μαρινάκη, ο "Ριζοσπάστης" του Μαξίμου»

Και συνέχισε: «Διάβασα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα "Νέα" του κ. Μαρινάκη, ο "Ριζοσπάστης" του Μαξίμου, για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Έρχεται και λέει ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τώρα έρχονται να το πάρουν πίσω, για λόγους επικοινωνίας. Ορίζετε και ψηφίζετε νόμους που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε».

«Καλούμε τον απόντα πρωθυπουργό να αναστείλει την αθλιότητα»

«Καλούμε με αγωνία τον απόντα πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί. Ακόμα υπάρχει χρόνος. Για να παγώσει την εφαρμογή και να αναστείλει την αθλιότητα, το κόψιμο 30.000 μαθητών.

Εμείς ανοίγαμε πανεπιστήμια. Αυτή η κυβέρνηση κλείνει σχολές και προσλαμβάνει αστυνομικούς.

Σας καλούμε να κάνετε πίσω. Πάρτε πίσω την αθλιότητα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων. Μην την εφαρμόσετε γι' αυτή τη χρονιά» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.