Γεροβασίλη: Σε κοινοβουλευτική απομόνωση η κυβέρνηση NΔ

γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση ΝΔ, κοινωνικά και κοινοβουλευτικά απομονωμένη, νομοθέτησε χθες την εξαθλίωση των εργαζομένων και την εργοδοτική αγριότητα» επισήμανε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε τηλεοπτική της παρέμβαση σήμερα το πρωί (17/6) στο Open.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ψήφισε υπέρ στα μισά άρθρα του ν/σ» και αν αυτό κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί όντως «ρεσιτάλ υποκρισίας», η γραμματέας της ΚΟ απάντησε τα ακόλουθα:

 

  • Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία θυμίζω ότι έχουν υπάρξει νομοσχέδια τα οποία έχουν καταψηφιστεί λόγω μίας και μόνο αρνητικής διάταξης, που όμως ήταν καθοριστική.
  • Στο προκείμενο ν/σ καταψηφίστηκαν από σύσσωμη την αντιπολίτευση όλες οι αρνητικές διατάξεις που νομοθετούν την άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου. Ψηφίσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχει καθυστερήσει η χώρα μας να ενσωματώσει. Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση; Βάζοντας μέσα στο νομοσχέδιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες –γιατί θα μπορούσαν να αποτελούν ένα διαφορετικό ν/σ– προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι.  
  • Οποιοδήποτε επικοινωνιακό περιτύλιγμα κι αν χρησιμοποιούν, η αλήθεια δεν κρύβεται, και ειδικά όταν ακουμπάει το κάθε σπίτι, την κάθε οικογένεια και τον κάθε εργαζόμενο, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον καταληστεύεται. Όσο για τα περί «νόμου μοντέλου» που λέει ο κ. Χατζηδάκης, είναι κάτι που συμμερίζεται μόνον ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο μιας σκληρά αντικοινωνικής, νεοφιλελεύθερης «αριστείας».

 

Η κυβέρνηση ΝΔ χθες νομοθέτησε την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα. Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που έχει γίνει στην κοινωνία, τις έντονες αντιδράσεις πολιτών, φορέων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, είδαμε πόσο ευρεία αντανάκλαση στην κοινωνία έχουν οι αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου νόμου, μετά από διεξοδική συζήτηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, που κατέδειξε όλα τα μελανά σημεία του, συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ να βαφτίζει το ψάρι κρέας. Ας κατανοήσει ότι δεν απευθύνεται ούτε σε λωτοφάγους ούτε σε ανόητους.

 

Η Νέα Δημοκρατία έκανε χθες ό,τι δεν τόλμησε καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση: Θέσπισε την απλήρωτη εργασία και άφησε τον εργαζόμενο μόνο του απέναντι στον εργοδότη.

Επειδή η κυβέρνηση επιμένει να ασκεί αντιπολίτευση δύο χρόνια αργότερα, δείχνοντας συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όποτε ζορίζεται, θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε συλλογικές συμβάσεις, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και αύξησε τον κατώτατο.

 

«Καμία κυβέρνηση στη χώρα μεταπολιτευτικά δεν είχε θεσπίσει την απλήρωτη εργασία και καμία κυβέρνηση δεν έβαλε τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη μόνο του. Το έκανε χθες η Νέα Δημοκρατία»

Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι όταν βγήκε η ΝΔ το 2019, ο πρώτος νόμος που κατήργησε ήταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης. Αν, δε, αυτό δεν λέει κάτι στη ΝΔ, λέει πολλά στην κοινωνία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν χρειάζεται ποτέ και πουθενά διευθέτηση χρόνου εργασίας, καθώς σε κάποια επαγγέλματα υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις. Αυτή η ρύθμιση υπάρχει δεκαετίες τώρα. Όμως λέμε ρητά το εξής:  Καμία κυβέρνηση στη χώρα μεταπολιτευτικά δεν είχε θεσπίσει την απλήρωτη εργασία και καμία κυβέρνηση δεν έβαλε τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη μόνο του. Το έκανε χθες η Νέα Δημοκρατία.