Η δήλωση του πρωθυπουργού περί μη πρόωρων εκλογών «πίσω από τις γραμμές»

Αν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης είναι ο τρόπος που αξιοποιεί την πολιτική του ωριμότητα αλλά και το πώς αποδεικνύει, ότι εξελίσσεται εντός της πραγματικότητας την οποία διαχειρίζεται, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κερδίσει αυτό το στοίχημα, με δεδομένη την εικόνα της χθεσινής του συνέντευξης.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Στέρεος λόγος, σοβαρές απαντήσεις, κατά το δυνατόν αποφυγή διατυπώσεων που θα μπορούσαν να οξύνουν αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό. Απευθύνθηκε σε εθνικό και όχι κομματικό ακροατήριο και μιλούσε για μια άνευ προηγουμένου κρίση που αφορά τη ζωή όλων και τα Ελληνοτουρκικά – ζητήματα που δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση… Έτσι κερδήθηκε το επικοινωνιακό κομμάτι.

Γιατί η ουσία των λεγομένων του πρωθυπουργού, ο οποίος λίγες μέρες πριν συμπλήρωσε πέντε χρόνια στο «τιμόνι» του κυβερνώντος κόμματος, γεννά ζητούμενα και επιδέχεται ερμηνείες – τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Έχουμε, για παράδειγμα, ακούσει πολλές φορές και από πολλούς πρωθυπουργούς της σύγχρονης Ελλάδας, την απάντηση «πρόθεση μου είναι, η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία», όταν θέλουν να «ξορκίσουν» εκείνη τη στιγμή και δημόσια, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Με δεδομένο όμως ότι ο πρωθυπουργός έχει σίγουρα μπροστά του μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί με απλή αναλογική, το επιχείρημα που έβαλε στο τραπέζι «τι έχω να κερδίσω αν πάω σε εκλογές τώρα που έχω ήδη ισχυρή πλειοψηφία;», είναι ακριβώς αυτό που δίνει τροφή στη σχετική συζήτηση: Υπό την προϋπόθεση, ότι κερδίζεται η μάχη της πανδημίας, αν ένας πρωθυπουργός δεν κάνει εκλογές, στο «απόγειο» της πολιτικής του ισχύος, πότε θα τις κάνει;

Ειδικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοσμοθεωρητικός αντίπαλος της απλής αναλογικής είναι πιθανό να επιδιώξει να «ξεμπερδέψει» μαζί της τώρα που φαντάζει πανίσχυρος και μια ενδεχόμενη δεύτερη διαδοχική εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να του δώσει μια πλειοψηφία απόλυτης κι αδιασάλευτης πολιτικής κυριαρχίας – πάντα υπό την προϋπόθεση, ότι, με κάποιον τρόπο θα έχει μπει στο «καναβάτσο», η φονική πανδημία.

Και τούτο γιατί ύστερα από αυτήν τη μάχη οι προβλέψεις για την νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα δεν είναι ευοίωνες και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να σωρεύει μεγάλη φθορά. Οπότε θα ήταν καλό να διαβαστεί «πίσω από τις γραμμές» η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου … Άλλωστε - κι επειδή τα πρόσωπα χαράζουν πολιτική, συμβολίζουν πράγματα και γράφουν την ιστορία – πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές του πρωθυπουργού, δεν θα γίνονταν ποτέ σε μια πολιτικά «ουδέτερη» περίοδο. Άλλωστε όπως λένε οι μυημένοι «ο ισχυρός δεν προαναγγέλλει πρόωρες εκλογές στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής συνέντευξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM