Γεωργιάδης: «Το πότε θα ανοίξουμε εξαρτάται από την πειθαρχία μας» (vid)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως το πότε θα ανοίξει η αγορά και αν αυτή θα είναι ανοιχτή κατά την περίοδο των γιορτών, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πειθαρχία όλων μας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας (9/11) μίλησε στο ΣΚΑΪ και επισήμανε πως το αν θα ανοίξει η αγορά τις γιορτές, εξαρτάται από την πειθαρχία μας.

Γεωργιάδης: «Ο ιός ανοίγει και κλείνει, ο ιός το επιλεγεί ποτέ θα έχουμε έξαρση»

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως «ο ιός ανοίγει και κλείνει, ο ιός το επιλεγεί ποτέ θα έχουμε έξαρση… Κλείσαμε το Νοέμβριο με βασικό στόχο να ανοίξουμε τις γιορτές. To αν θα τα καταφέρουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από την πειθαρχία που θα δείξουμε».

Γεωργιάδης: «Έχουμε τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη»

Και συνέχισε τονίζοντας πως τα κρούσματα που έχουμε στη χώρα μας «είναι τα λιγότερα στην Ευρώπη». Και εξήγησε: «Αν θέλαμε μπορούσαμε να περιμένουμε, επιλέξαμε να κλείσουμε 3 με 4 εβδομάδες νωρίτερα, κάναμε μια επιλογή. Χρειάζεται τήρηση μέτρων μέχρι να έρθει το εμβόλιο περί το Δεκέμβριο».

Πετρετζίκης: «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ευρώπη»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε την ίδια ώρα και ο σεφ και επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, Άκης Πετρετζίκης, αναφερόμενος στα όσα επιφέρει το lockdown στον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τους έξτρα δυο μισθούς έπρεπε να τους αναλάβει το κράτος, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ευρώπη».

Πετρετζίκης: «Θα είναι ποινικό να μη δώσουμε το δώρο»

«Κανείς δεν ξέρει αν θα κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό ή θα το κλείσει. Θα ανοίξουμε το Δεκέμβριο και σε 10 μέρες θα είναι ποινικό να μη δώσουμε το δώρο. Δεν μπορούμε να το δώσουμε» σημείωσε αμέσως μετά ο Άκης Πετρετζίκης.

Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί η επιχείρηση να μη δώσει καθόλου δώρο»

Με τη σειρά του, απαντώντας στον σεφ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «θα υπάρχει αναλογική στάση για τους μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. Θα φτιάξουμε και αλγόριθμο που θα δοθεί κάτι παραπάνω αλλά δεν μπορεί η επιχείρηση να μη δώσει καθόλου δώρο θα ήταν και αντισυνταγματικό».

Για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία - και κατ' επέκταση απ'το lockdown-. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν πάρει πάνω από 250.000 επιχειρήσεις τουλάχιστον μια ή και τρεις φορές. Δίνουμε το 50% μη επιστρεπτέα, δηλαδή επιδότηση για τους μήνες του νέου lockdown. Επιπλέον έχουμε πάγωμα δανείων, ΦΠΑ, δόσεων μείωση 40% στο ενοίκιο. Και δυνατότητα αναστολής (σύμβασης) στους εργαζόμενους».

Δείτε αναλυτικά όσα είπαν στο βίντεο που ακολουθεί:Οι τρεις εβδομάδες του lockdown αρκούν, αν τηρήσουμε τα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή το lockdown πως «αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν».

Και εξήγησε πως «εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms».

Αμέσως μετά, τόνισε πως «τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις, βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του Νομού μας. Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κοροναϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα».

Κικίλιας: «Καθολική χρήση της μάσκας μέχρι την άνοιξη»

Ο Βασίλης Κικίλιας με τη σειρά του, εκτίμησε πως η χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους θα μας «συνοδεύει» μέχρι και την Άνοιξη.

«Να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου»

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε, λέγοντας πως «εάν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε είναι προφανές ότι θα μειωθεί ραγδαία το ποσοστό της θετικότητας. Στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. Άρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό».

Και κατέληξε επισημαίνοντας το εξής: «Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM