Κ. Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό πρόγραμμα αντί πρόωρων εκλογών

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -παρά την πολιτική γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων και ενώ κάποιοι θεώρησαν ότι «μυρίζει» εκλογές η ρελάνς που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υιοθετώντας τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν βλέπει εκλογές, τουλάχιστον φέτος. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ήδη και σχεδιάζει τη μετά κορονοϊού εποχή, η οποία θα φέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Σημαντικοί σύμμαχοι στο νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορεί να φτάσει τη χρηματοδότηση στα 57 δισ. ευρώ, το χαλάρωμα των μνημονιακών συμβάσεων λόγω της πανδημίας, αλλά και η εικόνα της οικονομίας, η οποία από το καλοκαίρι αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη σε κάποιους τομείς.

Στη ΔΕΘ οι εξαγγελίες

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) -η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος θα γίνει, έστω και με κάποιους περιορισμούς- να παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει για τη χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσπάθεια διάσωσης επιχειρήσεων που έχει «χτυπήσει» η πανδημία αλλά και στην ενίσχυση της εργασίας. 

Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει και θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη, προκειμένου έργα και επιχειρηματικές συμφωνίες να μη λιμνάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποια συρτάρια δημόσιων λειτουργών ή δικαστών μέχρι να εγκριθούν ή να εκδικαστούν τυχόν προσφυγές ή ενστάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει στόχο να ενισχύσει με τα μέτρα που θα πάρει τις επενδύσεις που θα έχουν επιχειρησιακό μακροχρόνιο σχέδιο και όχι αυτές που θα έρθουν στη χώρα για το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Κι αυτό, γιατί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν έρθει επενδύουν κυρίως σε ακίνητα και μεγάλες εταιρείες που αναζητούν φρέσκο χρήμα με στόχο το γρήγορο κέρδος - δηλαδή μέσα σε δύο-τρία έτη να έχουν αποκομίσει ένα 20%, να πουλήσουν και να φύγουν. Με λίγα λόγια, αυτές οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων δεν προσφέρουν στη χώρα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Οι πιέσεις για πρόωρες εκλογές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι του προτείνουν να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, έχοντας ως κύριο προεκλογικό επιχείρημα την επιτυχία της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η νίκη στις εκλογές θα είναι σίγουρη, αλλά δύσκολα θα επιτευχθεί αυτοδυναμία για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δείχνει ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις. 

Μάλιστα, οι ίδιοι συνεργάτες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό, έχοντας χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά.

Γιώργος Μανουσακάκης 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα