Λιβάνιος: Η πρώτη δόση εμβολίου εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας

Θεόδωρος Λιβάνιος
Πηγή φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινά η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με νέα χαλάρωση των μέτρων και συνεχείς εμβολιασμούς. Για τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα απολύτως ασφαλές»

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι το δώρο της επιστήμης για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι απολύτως ασφαλή. Οι πολίτες προσπαθούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για άλλο εμβόλιο. Νομίζω, αυτό δεν είναι σωστό. Και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές. Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα απολύτως ασφαλές. Δεν μπλοκάρουμε τη διαδικασία αλλαγής του εμβολίου, γιατί θέλουμε να εξαντλήσουμε τα εμβόλια που έχουμε. Προτιμάμε κάποιον που θα θέλει να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο, παρά να μην εμβολιαστεί καθόλου. Είναι σημαντικό να στήσουμε το τείχος ανοσίας» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Κυρίως νέοι άνθρωποι μετακομίζουν σε θερινούς προορισμούς ώστε να εργαστούν, και θα ήταν καλό να μπορούν να εμβολιαστούν και εκεί. Θα το συζητήσουμε στην επιτροπή εμβολιασμού. Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν στην πρώτη δόση και να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη από τον τόπο εργασίας» είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει απόθεμα των εμβολίων, και της Pfizer και της AstraZeneca. Έχουν έρθει και 33.000 δόσεις της Johnson & Johnson και σύντομα θα αξιοποιηθούν».

Εμβόλιο
Πηγή φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Τι δήλωσε για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο κ. Λιβάνιος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή τα αστικά κέντρα έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Οι 4 στους 10 θα ήθελαν να μετακινηθούν το Πάσχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Οι υποδομές στην περιφέρεια δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε σχέση με την Αθήνα. Για να μην έχουμε πολλές νέες Μαλεσίνες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, κρατάμε το φετινό Πάσχα στην πόλη, με μία οικογένεια και λίγο κόσμο, και θα έχουμε ένα πολύ πιο ασφαλές καλοκαίρι. Το επόμενο Πάσχα θα είναι όπως τα προηγούμενα».

«Η πανδημία κράτησε περισσότερο από όσο περιμέναμε, αλλά φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πέρυσι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα εμβόλια και τα self tests και τον καλό καιρό» πρόσθεσε.

«Για τα self tests, από Δευτέρα ανοίγουν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων. Λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά στα λύκεια. Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία για περισσότερους δικαιούχους. Ήδη ετοιμάζεται μια νέα παραγγελία που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Για τους επαγγελματίες το θέμα θα λυθεί άμεσα» κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα