Μακρή: Έρχονται 453 νέα προγράμματα σπουδών

Ζέττα Μακρή
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στη συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση ως μοχλός ανάπτυξης για την κοινωνία και την οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου της εταιρείας Capital Link για τη βιωσιμότητα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας και ειδικά στο θέμα της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

«Οι διεθνείς συνέργειες των ελληνικών πανεπιστημίων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η επανασύσταση των επαγγελματικών σχολών κατάρτισης, η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, θα αναβαθμίσουν συνολικά την εκπαίδευση στην Ελλάδα» επισήμανε η υφυπουργός. 

«Η ανεργία στους νέους είναι αυξημένη, ενώ το 43,3% των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολείται σε δουλειές κατώτερες των ικανοτήτων του»

«Παρατηρείται χάσμα προσφοράς και ζήτησης σε συγκριμένα επαγγέλματα» περιέγραψε η κ. Μακρή.

Και συνέχισε: «Από την άλλη, η ανεργία στους νέους είναι αυξημένη, ενώ το 43,3% των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολείται σε δουλειές κατώτερες των ικανοτήτων του».

 «Ήδη έχει δρομολογηθεί η εισαγωγή 453 νέων προγραμμάτων σπουδών στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, η ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, η ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και η εξασφάλιση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην εκπαίδευση».

Ζέττα Μακρή
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ EUROKINISSI)

Η ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ (επαγγελματικών λυκείων), τα οποία θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης, και δημόσιων θεματικών ΙΕΚ με δυνατότητα ξενόγλωσσων τμημάτων «θα ενισχύσει την καλλιέργεια και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αποφοίτων» κατέληξε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Η Ζέττα Μακρή με το 1ο Πειραματικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Η υφυπουργός Παιδείας την Τρίτη 20 Απριλίου παρευρέθηκε σε εκδήλωση του 1ου Πειραματικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, προσκεκλημένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου.

Η κ. Μακρή ανταποκρίθηκε με χαρά και μεγάλη ικανοποίηση στην ιδιαίτερη αυτή πρόσκληση, σε μια δράση μνήμης και ελπίδας ότι η ιστορία διδάσκει, αφυπνίζει, εμπνέει.

«Είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “A suitcase of memories”, που αφορά το Ολοκαύτωμα, από την εκπαιδευτικό Ευγενία Δουλάμη και τους μαθητές της, το οποίο έχει διακριθεί λαμβάνοντας επιχορήγηση από το Ίδρυμα “Olga Lengyel”.

Μια βαλίτσα αναμνήσεις και αναρωτιέται κανείς πόσες αναμνήσεις, άραγε, χωράνε μέσα σε μια βαλίτσα;

Πόσο βαριά πρέπει να είναι αυτή η βαλίτσα, που κουβαλά μέσα της το βάρος της πιο σκοτεινής σελίδας του 20ού αιώνα;

Η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας.

Ας πάρουμε τη σκυτάλη της μνήμης. Και ας την περάσουμε στον επόμενο.

μακρή
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Έχουμε ιερό χρέος απέναντι στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να διακηρύττουμε την πίστη μας για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να ισχυροποιήσουμε την ιστορική συνείδηση και να εντείνουμε τη μάχη κατά των διακρίσεων.

Και κάθε μέρα να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε, να μιλάμε, να μη σιωπούμε, με εφόδιά μας τη γνώση, την ιστορική μνήμη, τη μελέτη και τη διδασκαλία των γεγονότων.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για τον ανώτερο αυτό σκοπό. Είστε ένα φωτεινό παράδειγμα!» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας.