Σκυλακάκης: Τη Μ. Τρίτη στην Κομισιόν το σχέδιο ανάκαμψης

Θεόδωρος Σκυλακάκης
(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ )

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί (23/4) ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως τη Μ. Τρίτη κατατίθεται το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως έχει ήδη παρουσιαστεί στο Υπουργικό και σήμερα θα γίνει συζήτηση με τους θεσμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι το σχέδιο έχει γραφτεί και κοστολογηθεί και ήδη έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με την Κομισιόν. Επίσης, τόνισε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η δουλειά για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τέλος, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 60 μεταρρυθμίσεις, με στόχο να βελτιωθεί ο τρόπος που δουλεύουν το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις.

Θεόδωρος Σκυλακάκης
(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ )

 

«Financial Times» για Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι ένα από τα καλύτερα στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στους «Financial Times» χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα εθνικά προγράμματα στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά στην κατάρτιση ενός σχεδίου απορρόφησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό την επούλωση των πληγών από την πανδημία αλλά και την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Το μείγμα των δράσεων που προβλέπει το σχέδιο, το οποίο έχει επιβλέψει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, αφορούν, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία πλαισίου κατάλληλου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Όπως είπε η υποδιευθύντρια του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες, Μαρία Δεμερτζή, μπορεί το «Greece 2.0 να είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», ωστόσο, όπως τονίζει, όλα αυτά παραμένουν υποσχέσεις. «Η απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. αποτελούσαν ανέκαθεν ζήτημα στη χώρα. Ελπίζω η Ελλάδα να τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά» σημείωσε.