Στη Γενεύη ο Νίκος Δένδιας- Ξεκινά η Άτυπη πενταμερής

Νίκος Δένδιας
(EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (σήμερα 27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (αύριο 28 Απριλίου).

Οι θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς

Ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά επιμένουν ότι η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντανά, αλλά και στο πλαίσιο που οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Η Κύπρος απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών», πρόταση με την οποία σκοπεύει να κατέβει στην πενταμερή η γειτονική χώρα. Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και να μην αξιοποιηθεί περαιτέρω για κωλυσιεργία από πλευράς Άγκυρας, με στόχο μια επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μέσα στο καλοκαίρι.

Οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό

Τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σημειώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2017. Τατάρ και Τσαβούσογλου απορρίπτουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Η λύση «δύο κρατών» δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Συνάντηση με Τσαβούσογλου στη Γενεύη

Μόλις λίγες βδομάδες μετά το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε μεταξύ του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα στα μέσα Απριλίου οι δυο τους αναμένεται να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη για την πενταμερή για το  Κυπριακό.

ΔΕΝΔΙΑΣ
(EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Σήμερα ξεκινά στη Γενεύη μία ακόμη προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την σύγκλιση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εκεί θα φανεί κατά πόσον και το καθεστώς της Άγκυρας είναι διατεθειμένο να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στην πενταμερή θα λάβουν μέρος και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία) διά των υπουργών Εξωτερικών τους Ντόμινικ Ράαμπ, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.