Δένδιας προς Τουρκία: Απαραίτητη η αποφυγή προκλήσεων για αποκλιμάκωση

Νίκος Δένδιας
© (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια προς την Άγκυρα αναφορικά με την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Νίκος Δένδιας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πώς θα έρθει η αποκλιμάκωση;

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, διαμήνυσε νωρίτερα σήμερα στη γείτονα χώρα, πως για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητα δύο πράγματα:

  1. η αποφυγή προκλήσεων και
  2. ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

«Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία»

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μετά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είπε: «Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, όμως η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας».

Πρόσκληση Δένδια προς Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Αθήνα

Επιπλέον, κατά τις συναντήσεις του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχε στην Άγκυρα και τόνισε πως υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Άγκυρα.

δενδιας
EUROKINISSI/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Για το Κυπριακό

Ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας πριν από λίγες μέρες, τονίζοντας πως «δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Πενταμερής στη Γενεύη της Ελβετίας
© EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗ

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι κάθε προσπάθεια για την επίλυση του «πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Για αυτό μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα