Συμβούλιο υπουργών Ε.Ε.: Όχι στην αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού

Χριστοδουλίδης
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Υπέρ της θέσης πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού τάσσεται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά και την ενημέρωση που δέχτηκε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χρυστοδουλίδη. 

Τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και με την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου.

Ενημέρωση από Χριστοδουλίδη των Ευρωπαίων εταίρων

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, υπό το κλίμα των τρεχουσών εξελίξεων, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτός ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προσέγγισης για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Απούσα η Ε.Ε. από τη Γενεύη λόγω άρνησης Τουρκίας

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών αποφάσεων της Ε.Ε., αλλά και στην αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την παρέμβασή του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι δεν κατέστη εφικτό η Ε.Ε. να είναι παρούσα στις συζητήσεις στη Γενεύη, και πάλι λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

Σύγκληση νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την ετοιμότητα και απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ –όπως διαβιβάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη– για σύγκληση μια νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στους επόμενους 2-3 μήνες, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τόσο από τους θεσμούς όσο και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να θέσουν επιτακτικά προς την Τουρκία το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού αλλά και επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού.