Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

STATE DEPARTMENT

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για το Κυπριακό εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους μέχρι την πραγματοποίηση των επόμενων συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσέλθουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού.

STATE DEPARTMENT

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή.

Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ερντογάν: Η Τουρκία στη σούπερ λιγκ των χωρών με αμυντική βιομηχανία

«Η Τουρκία συγκαταλέγεται στη σούπερ λιγκ των χωρών με αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια παρουσίασης νέων προϊόντων σε εργοστάσιο πυρομαχικών.

«Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα ότι η πορεία προς την ανεξαρτησία περνά μέσα από έναν ισχυρό στρατό που διαθέτει μεγάλο αριθμό στρατιωτών, αλλά ακόμη περισσότερο όπλα, τεχνολογία και κατάρτιση.

Δεν θα είμαστε πλέον εξαρτημένοι από κανέναν για την πυρίτιδα των βομβών, των πυρομαχικών και των πυραύλων των αεροσκαφών μας. Ως μία χώρα που έχει πλέον την ικανότητα να παράγει εκρηκτικά νέας γενιάς, έχουμε ανέβει σε κατηγορία σούπερ λιγκ».