Γεωργιάδης: Ενδεχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων μόνο με εσωτερικούς χώρους

Άδωνις Γεωργιάδης
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων εστίασης με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ προανήγγειλε και «οδικό χάρτη» ανοίγματος για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

«Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κ.λπ. τον Ιούνιο… Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος, που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή, σε δύο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Άδωνις Γεωργιάδης
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μία ώρα παραπάνω (σ.σ. μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1.00 το πρωί, το ΥΠΑΝΕ θα το δεχτεί» σημείωσε.

Για πλατφόρμα επιδοτήσεων στην εστίαση

Μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να ανοίξει η πλατφόρμα στήριξης της εστίασης, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης.

«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κ.λπ.) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς» ανέφερε επίσης ο υπουργός.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Θα υπάρξει μεγάλη χαλάρωση των μέτρων

«Σίγουρα θα υπάρχουν περιορισμοί που θα χαλαρώνουν με τον ρυθμό που εμβολιάζουμε, με 100.000 εμβόλια την ημέρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τον ρυθμό που εμβολιάζουμε θα υπάρξει πολύ μεγάλη χαλάρωση.  Στο Ισραήλ και τη Βρετανία είδαμε ότι όταν φτάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ο κορονοϊός, κάνει απότομη πτώση. Εάν όλα πάνε καλά, αυτό θα είναι μια ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Κατάργηση SMS στο λιανεμπόριο

Για την κατάργηση των SMS στο λιανεμπόριο από τις 14 Μαΐου, με τα ίδια μέτρα προφύλαξης, σημείωσε ότι στα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 50 τ.μ. και όχι 1 ανά 100 τ.μ. που ισχύει έως τώρα, ενώ εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ίσως λίγο αργότερα. Από τις 15 του μήνα, το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μία μέρα νωρίτερα, στις 14, θα τελειώσουν τα ψώνια με ραντεβού.

εστίαση
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Για άνοιγμα γυμναστηρίων και self test σε κληρικούς

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστεί το θέμα των γυμναστηρίων. Έκανε επίσης γνωστό ότι θα δημοσιευτεί απόφαση για τη δωρεάν παροχή self test για τους κληρικούς όλων των δογμάτων.

«Το 98% των θυμάτων δεν είχαν εμβολιαστεί»

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι. Υπογράμμισε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα αρθούν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 98% των θυμάτων του κορονοϊού δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία για το πόσοι από τα θύματα της πανδημίας ήταν εμβολιασμένοι.