Γεωργιάδης: Έτοιμη η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση

adonis-georgiadis
(EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση είναι έτοιμη και αναμένεται η τελική έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ. Αυτό αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας «…και ξεκινάμε αμέσως». Αναλυτικά η ανάρτηση έχει ως εξής: «Η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην Εστίαση είναι έτοιμη και αναμένουμε για να την θέσουμε σε λειτουργία την τελική έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ. Αναμένεται τις επόμενες μέρες και ξεκινάμε αμέσως».

adonis-twitter

Η τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

«Με την πολιτική που έχουμε ήδη ασκήσει, έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για να έρθουν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην ενότητα «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο υπουργός, δίνει έμφαση στο να υπάρχει συνέχεια με την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων, «δηλαδή να έχουμε κάποιες πολιτικές που θα είχαν το consensus, τη συναίνεση περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά και να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, με υψηλές αμοιβές».

adonis-georgiadis
(EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Έτσι, λοιπόν, συνέχισε ο ίδιος, στα δρώμενα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε συσταθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ομάδα εργασίας που επεξεργαζόταν την περίπτωση θεσμοθέτησης ενός επενδυτικού claw back.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:

«Δεν έχω κανένα λόγο να κρύβω τι έκαναν οι προηγούμενοι. Μου αρέσει μάλιστα να δείχνω ότι μπορούμε να έχουμε συνέχεια στο κράτος, και ότι παρά την οξεία αντιπαράθεση που μπορεί να έχουμε καμιά φορά και τη διαπάλη των ιδεών, δεν παύουμε να είμαστε όλοι συμπατριώτες και να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό. Προφανώς το βλέπουμε πολλές φορές διαφορετικά, αλλά δεν είμαστε ούτε εχθροί, ούτε άνθρωποι που πρέπει να αποκλείουμε ο ένας τον άλλον. Πήρα λοιπόν αυτήν την ιδέα με τους δικούς μου συνεργάτες και συνεργαστήκαμε με τον ΣΦΕΕ. Το ξέρουν όλοι οι παριστάμενοι εδώ. Νομοθετήσαμε με το υπουργείο Υγείας σχεδόν αμέσως το επενδυτικό claw-back…εκδώσαμε την κοινή υπουργική απόφαση για να ξεκινήσει το επενδυτικό claw-back μέσα στο 2019 όταν και δώσαμε 50 εκατομμύρια. Το 2020 προχωρήσαμε σε νέα υπουργική απόφαση και επενδύσαμε 100 εκατομμύρια. Και μπορώ να σας πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία μεταξύ μας, αν όλα πάνε καλά και με το Ταμείο Ανάκαμψης» όπως εξήγησε ο ίδιος, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε: «Προσέξτε, δεν είναι φοροαπαλλαγή το επενδυτικό claw-back, γι’ αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το claw-back είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥ.

‘Αρα, σου αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που σου βάζουμε με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου ήταν η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός της καλής βούλησης της εταιρείας με τα κίνητρα που θεσπίσαμε εμείς οδήγησαν στο να επιλέξει η Pfizer την Ελλάδα μεταξύ των έξι χωρών που ήταν υποψήφιες».

Όσα δήλωσε για τους εμβολιασμούς

Στη δευτερολογία του ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της πατέντας για το εμβόλιο του κορονοϊού και είπε μεταξύ άλλων: «Κοιτάξτε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν με την πρόταση την οποία έφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόταση που έκανε και στο Πόρτο προχθές, αλλά και πριν ένα χρόνο, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Μόσιαλου και όσοι ηγέτες έχουν τεθεί υπέρ αυτής της προτάσεως διεθνώς, δεν αφίστανται των προβλημάτων που έχει μία τέτοια πρόταση.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστημονικής έρευνας και της δημιουργίας νέων φαρμάκων. Και εγώ ως πρώην υπουργός Υγείας μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι χωρίς προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, νέο φάρμακο δεν μπορεί να βγει. Όσοι προσπάθησαν δε να βγάλουν νέα φάρμακα με κεντρικό σχεδιασμό απέτυχαν παταγωδώς.

Τα φάρμακα αποτελούν αποτέλεσμα κοπιώδους εργασίας και μεγάλου οικονομικού ρίσκου. ‘Αρα, εάν δεν έχεις την βεβαιότητα ότι εφόσον επιτύχεις, θα έχεις και όφελος απ’ αυτό, δεν έχεις κίνητρο να κάνεις όλη την διαδικασία”.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως: “με την πολιτική που έχουμε ήδη ασκήσει, έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για να έρθουν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν. Με τα έμπρακτα δείγματα γραφής που ήδη έχουμε, σας λέω: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Έχει μια κυβέρνηση φιλοεπενδυτική και το περιβάλλον θα είναι σταθερό και χωρίς εκπλήξεις”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ