Πράσινο πιστοποιητικό - Σκέρτσος: Από 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία

Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό action24 ξεκίνησε από στοιχεία στους ημερήσιους εμβολιασμούς, εκεί όπου, όπως δήλωσε εμφατικά ο κ. Σκέρτσος, η Ελλάδα υπερβαίνει μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα. Απολογισμός που εν πολλοίς εξηγείται από τα περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και τον εμβολιασμό 100.000 - 110.000 πολιτών σε ημερήσια βάση.

Έτσι, από τις 21 Απριλίου που άνοιξαν οι γραμμές για τους 30 και άνω, έχουν προγραμματισθεί 3 εκατ. ραντεβού, δηλαδή 1,5 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες έχουν κλείσει το ραντεβού τους και αρκετοί έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ενώ, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει το ραντεβού του ως το τέλος Ιουνίου.

Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα «τα κρούσματα να έχουν όλο και λιγότερη σημασία σταδιακά, όσο θα αυξάνεται το τείχος ανοσίας στην κοινωνία», επιχειρηματολόγησε και έφερε το παράδειγμα των κρουσμάτων από τον ιό της γρίπης. Και συνέχισε με την πρόσθετη επισήμανση, ότι «αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το κατώφλι συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριλάβουμε πλέον και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%».

εμβόλιο pfizer
© AP

Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Στο θέμα του πράσινου πιστοποιητικού, «η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τεστ προσομοίωσης με χώρες όπως η Σουηδία, την άλλη εβδομάδα θα κάνει με τη Γερμανία για την πιλοτική εφαρμογή του green pass κι από 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία». Μάλιστα, συμπλήρωσε, η χώρα μας είναι στο πρώτο γκρουπ των χωρών, που έχουν οριστικοποιήσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, το «κρίσιμο στοίχημα» είναι από τα μέσα Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου, τότε δηλαδή που «η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει, και θα το αποδείξει, ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε εξάλλου, «να εφαρμόσουμε σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα ώστε να δίνουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι οι πολίτες άλλων χωρών θα επισκέπτονται την Ελλάδα και θα επιστρέφουν στις χώρες τους ασφαλείς και υγιείς».

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις

Σήμερα θα γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα νησιά με πράσινο πιστοποιητικό ή rapid test ή self test. Αλλά, διευκρίνισε, «για λόγους συνταγματικής ισότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για προνόμια σε αυτή τη φάση και μέχρι να ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες πολίτες», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο από το φθινόπωρο.

Στο άλλο θέμα της συνέντευξης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, κατηγόρησε τη μείζονα αντιπολίτευση ότι «ειδικεύεται στο να μιλάει με ταμπέλες, με ξύλινο λόγο και με fake news, το κάνει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Αν είναι νεοφιλελεύθερο αυτό το νομοσχέδιο, τότε είναι νεοφιλελεύθερη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εφάρμοσε αρκετές από τις πολιτικές που έρχεται να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, π.χ. η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμοζόταν επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε επίσης.

Ψηφιακής κάρτα εργασίας

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι «θα επιτρέψει να μπει τάξη στο εργασιακό τοπίο, να βάλει σε τάξη τους κακούς εργοδότες οι οποίοι δεν καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους. Δεν καταλαβαίνω την πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει μια μάχη χαρακωμάτων», ανέφερε.

Υπάρχει πλήρης προστασία ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και θα υπάρχει μάλιστα ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα λέει ότι προστατεύεται ο εργαζόμενος που θα αρνηθεί στον εργοδότη του να δουλέψει στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας», προϊδέασε κλείνοντας ο Α. Σκέρτσος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα