Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Σταϊκούρας: Αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Χρήστος Σταϊκούρας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δισ. ευρώ και πλήρως τα 12,7 δισ. σε δάνεια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ επισήμανε πως θα υπάρξει –με τη μόχλευση– σημαντικός επενδυτικός χώρος. 

«Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα δοθεί» είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ανέφερε πως η χώρα μας θα διεκδικήσει μεγαλύτερη προκαταβολή από τα 4 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η ταχύτητα, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και η άμεση βοήθεια που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα. «Θα αξιοποιήσουμε την αξιοπιστία και τη δημοσιονομική ευελιξία με προσοχή, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών

Τον Ιούνιο η χώρα περνάει τη 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο υπουργός σημείωσε ότι 1,5 δισ. από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε αυτές. Οι επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (ορεινός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός κ.ά.), στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Αυτά σε συνδυασμό με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ αλλά και το δανειακό χαρτοφυλάκιο, που προβλέπει χαμηλό κόστος δανεισμού, θα βοηθήσουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2021 θα είναι 3,6%, ενώ αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, υπολογίζεται ότι θα ήταν 2,4%.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα