Μιχαηλίδου: «Στόχος μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα»

Τα μέτρα για την ενίσχυση της αναδοχής αναλύει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι οι ανάδοχοι γονείς θα ενισχύονται με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης - αυτόματα και ψηφιακά - μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Όπως σημειώνει, η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, ενώ το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Υπογραμμίζει δε ότι, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Τέλος, όπως αναφέρει, δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί.

Δόμνα Μιχαηλίδου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αναμόρφωση του συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών

«Στόχος μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Μετά από χρόνια αναμονής και στασιμότητας, δημιουργήσαμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, έχουμε ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Πριν από τον Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ο υποψήφιος έπρεπε να περιμένει πάνω από 4 χρόνια, για να γίνει γονιός. Σήμερα, με το Σύστημά μας, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και, ακόμα πιο σημαντικά, διαφάνεια τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές.

Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος.

Με το νέο μας Σύστημα, μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν βγει 700 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν βρει την κατάλληλη γι' αυτά οικογένεια» δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου ερωτηθείσα για την αναμόρφωση του συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών.

Οι παράγοντες που καθορίζου το ύψος του επιδόματος

«Οι ανάγκες των παιδιών και οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Έχουμε προβλέψει, ώστε τα παιδιά με μία πάθηση η οποία έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης και ποσοστού αναπηρία, να λαμβάνουν επίδομα από 375 ευρώ. Το ποσοστό θα ανεβαίνει ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που θα πιστοποιεί η αρμόδια υπηρεσία και θα φτάνει τα 1.200 ευρώ» δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως «ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας μπορεί να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται από την ιστοσελίδα anynet.gr για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να κάνει αίτηση ως ανάδοχος γονέας, αλλά και τη διαδικασία, ώστε να λαμβάνει κάθε μήνα το επίδομα αναδοχής. Είναι ήδη ενεργή και ενημερώνεται συνεχώς και η ιστοσελίδα paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί».

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα