Οργανωμένο έγκλημα: Με δεμένα χέρια ο Χρυσοχοΐδης

Μιχάλης Χρυσοχοίδης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Το «σε λίγο στην Κολομβία θα λένε “Ελλάδα γίναμε”» κυκλοφορεί ευρέως τον τελευταίο καιρό εν είδει αστείου. Κι όμως, είναι πέρα για πέρα η ζοφερή πραγματικότητα, με τις δολοφονίες ανθρώπων που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες και θεωρούνται μέλη αντίπαλων εγκληματικών οργανώσεων να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Μέσα σε λίγες ώρες δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν με μαφιόζικο τρόπο – ο ένας σε καφενείο στα Σεπόλια το απόγευμα της Κυριακής και ο άλλος στη Βάρη το πρωί της ίδιας μέρας. Ο 32χρονος Αλβανός και ο 39χρονος πρώην πυγμάχος Τ. Μπερδέσης προστέθηκαν στη μακρά λίστα των «απωλειών» στον χώρο της νύχτας του τελευταίου χρόνου. Πριν από 15 ημέρες ήταν ο 58χρονος «Κεφάλας», επίσης βετεράνος πυγμάχος, ενώ στις αρχές του μήνα στη Ζάκυνθο έπεφτε νεκρός, έπειτα από πολλές απόπειρες σε βάρος του, ο επιχειρηματίας Ντίμης Κορφιάτης. Στο τέλος του 2020 νεκρός έπεφτε και ένας τύπος με βαρύ όνομα στον χώρο του εγκλήματος, ο Δημήτρης Καπετανάκης ή «Καπές», συνεργάτης του επίσης δολοφονημένου πριν από έναν χρόνο Θ. Μαλαμά και, κατά πληροφορίες, «πηγή» του Γ. Καραϊβάζ, η δολοφονία του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο τον περασμένο Απρίλιο. 

Βουλή Χρυσοχοίδης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Το δόγμα «νόμος και τάξη» τρίζει…

Σε αυτό το σκηνικό που επικρατεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να προβάλει ότι οι Αρχές διατηρούν τον έλεγχο. Το τσουνάμι δολοφονιών –πρωί ή απόγευμα– σε σουβλατζίδικα και καφετέριες, μπροστά σε 15χρονα, δικαιολογείται μέσω διαρροών ως… τακτική που ακολουθούν όλες οι αστυνομίες διεθνώς όταν η νύχτα ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της…

Κι ενώ είναι μετέωρα τα «στοιχήματα τιμής» για την εξάρθρωση των δολοφονιών, όπως αυτής του Γ. Καραϊβάζ, και η πρωθυπουργική πίεση μεγαλώνει, ο κ. Χρυσοχοΐδης μετέβη πριν από 15 ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου παρέδωσε –όπως ανακοινώθηκε– ογκώδη φάκελο για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα με 500 ονόματα και διευθύνσεις. Και η απάντηση της νύχτας ήρθε χθες και σήμερα…

Αστυνομία
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των περιστατικών ακραίας εγκληματικότητας και την απάθεια με την οποία παρακολουθεί τα «γαζώματα» στην επικράτεια.

«Το "νόμος και τάξη" που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφίας, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα στήσει αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η βαριά εγκληματικότητα φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες και η αδυναμία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να την αντιμετωπίσει υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτών. Και κοστίζει ζωές. Ως πότε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι στυγερές δολοφονίες στα Σεπόλια και τη Βάρη ήρθαν πολύ γρήγορα να μας θυμίσουν ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το έγκλημα έχει αποτύχει. Η ανεξέλεγκτη και επιπλέον ασταμάτητη δράση εγκληματικών οργανώσεων, που οργώνουν το λεκανοπέδιο και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δολοφονώντας αδιακρίτως, βαραίνει την κυβέρνηση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ. «Με τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας υποστελεχωμένα και χωρίς σχέδια επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες. Αυτό αποδεικνύει και η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να χρησιμοποιήσει λατινοαμερικάνικες τακτικές για να μην εμπλακεί σε "ενοχλητικές φασαρίες". Σιέστα και σομπρέρο. Δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν ενεργεί. Και αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους, με τον φόβο του εγκλήματος να διαχέεται παντού».

Τέλος, η Ελληνική Λύση σημειώνει: «Το περιβόητο δόγμα "νόμος και τάξη" μεταφράζεται σε καθημερινές δολοφονίες από μαφιόζους τύπου Σιναλόα. Καμπούλ, Τιχουάνα - Ελλάδα, μερικές σφαίρες δρόμος».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα