Βορίδης: Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων

Μάκης Βορίδης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα και τους τρόπους με τους οποίους αυτά θα αξιοποιηθούν ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο Νίκο Ρογκάκο, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης  που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Όπως είπε, «πολλά χρόνια τώρα ζήσαμε μια μεγάλη περίοδο χρηματοοικονομικής και χρηματοδοτικής στενότητας, που επηρέασε και τις επενδύσεις σε υποδομές, και αυτό ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα που συνδέθηκε με την πτώχευση της χώρας και την ανάγκη να κάνουμε όλες αυτές τις προσαρμογές. Υπάρχουν σημαντικά ποσά που συνδέονται με τρεις μεγάλες χρηματοδοτικές πηγές, ενώ ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει και μια τέταρτη. Αυτές είναι: Τα πολύ σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, η καινούρια προγραμματική περίοδος για το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, για το ΕΣΠΑ, τα χρήματα τα οποία υπάρχουν ειδικά στη Δυτική Μακεδονία για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης”, που διαθέτει συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών για τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «θα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, επειδή πολλά από αυτά τα ποσά έχουν χρονικές δεσμεύσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν, αλλιώς χάνονται». Και πρόσθεσε: «Εδώ θα πρέπει να φτιαχτούν μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορέσουν να επιταχύνουν την αποτελεσματική απορρόφηση αυτών των χρημάτων». Δύο βασικά ζητήματα που επισήμανε ο υπουργός είναι το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά και ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη διαφάνεια αλλά και ταχύτητα, ώστε τηρώντας τις νομικές απαιτήσεις που απαιτούνται να υλοποιηθεί γρήγορα η αξιοποίησή τους.

Υπουργός Εσωτερικών
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης όλο το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τη χώρα, ώστε αυτά τα ποσά να μη δαπανηθούν ασκόπως, αλλά συγκεκριμένα, συγκεντρωμένα και με διαφάνεια και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όπως είπε, «είμαστε η χώρα που έχει κινηθεί γρηγορότερα από όλες τις άλλες χώρες σχετικά με την υποβολή του προγράμματος» και επισήμανε ότι η γενική κατεύθυνση και στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το ζήτημα της απορρόφησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο μπόνους παραγωγικότητας, ως μια πρακτική του ιδιωτικού τομέα που εισάγεται και στο Δημόσιο ως εργαλείο διοίκησης. Είπε ακόμη ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε προσλήψεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι στοχευμένες.

Σχετικά με το μπόνους παραγωγικότητας για το οποίο θα αξιοποιηθούν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι δεν θα υπάρχει εμπλοκή πολιτικού στελέχους, αλλά θα αποτελεί προνόμιο του διευθυντή προκειμένου να μπορεί να ασκεί αποτελεσματική διοίκηση και ότι το μπόνους θα συνδέεται με τη στοχοθεσία της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας. Πρόκειται, όπως είπε, για μια πολύ σημαντική διαρθρωτική μεταβολή στο εσωτερικό του Δημοσίου και «χτυπάει μια κουλτούρα εξισωτισμού που επικράτησε για πολλά χρόνια στο Δημόσιο και συνδέει στόχους και επιβράβευση, αποκαθιστά την ιεραρχία, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε τα χρήματα του Δημοσίου για να κάνουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση».

Μάκης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο κ. Βορίδης, ερωτηθείς για το θέμα της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, είπε ότι η λύση σε αυτό είναι η ψηφιοποίηση, όπου έχει προχωρήσει πολύ η κυβέρνηση. Μάλιστα, τόνισε ότι δρομολογείται «η σύνδεση όλων των υπηρεσιών των δήμων σε ένα κεντρικό σύστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και η ενοποίηση των λογιστηρίων, που θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα των οικονομικών των δήμων».

Στην ερώτηση αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, ο υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε εκλογές και δεν θα πάμε».

Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της τηλεργασίας, για το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση από τους υπαλλήλους και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγεί το ωράριο, αντιθέτως θα δίνει την ευελιξία στον εργαζόμενο να δουλεύει σε ένα οικείο περιβάλλον και να κερδίζει τον χρόνο που θα δαπανούσε για τη μετακίνησή του στον χώρο εργασίας. Τόνισε επίσης ότι η τηλεργασία θα είναι προαιρετική και ότι δεν θα έχει καμία μισθολογική επίπτωση. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί κατάργησης του 8ώρου, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «τερατολογίες» της αντιπολίτευσης και ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ώρου, ενώ οι όποιες τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας ουσιαστικά θα αφορούν ρυθμίσεις που γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζομένου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα