Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω. Αύξηση δεν υπάρχει». Αυτό τόνισε εμφατικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και πρόσθεσε: «Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες, και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά, στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση. Από 10 έως 40%. Στην Αθήνα και στην επικράτεια».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Τι υπάρχει όμως, τι υπήρξε και πυροδότησε φόβο και ανησυχία; Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων. Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο. Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό. Όσο κι αν φοβίζει, όσο κι αν ανησυχεί, είναι μοναδικό».

«Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας. Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021. Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε ως θεατής» πρόσθεσε. 

 «Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα».

Και αφού ανέφερε ότι τα στοιχεία του αστυνομικού έργου δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα, τόνισε: «Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10 έως 40% ανά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις, πλαστά χαρτονομίσματα και απάτες στα σπίτια λόγω πανδημίας. Η Αστυνομία ασχολείται στο 70% του χρόνου και των δυνάμεών της με το έγκλημα, όχι με τα πανεπιστήμια, τους νέους και τις συναθροίσεις. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρή συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία, αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η βάση συζήτησης».