Μητσοτάκης για εμβόλια: «Διευκολύνσεις», όχι «προνόμια»

Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου
facebook

Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων και μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους.

Τον περασμένο μήνα οι διασωληνωμένοι είχαν ξεπεράσει τους 800, ενώ σήμερα είναι κάτω από 370, με αυξανόμενη μείωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Λυπηρό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται βαριά και κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους είναι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρότι είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες. «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση».

Τόνισε, πάντως, ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, έτσι ώστε να μπορέσουμε από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε, και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα, όπως προβλέπουμε» εκτίμησε. 

Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης
EUROKINISSI

«Διευκολύνσεις», όχι «προνόμια»

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε λέγοντας «προτιμώ τον όρο "διευκολύνσεις" από τον όρο "προνόμια"  για τις ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Θεωρώ απολύτως λογικό, όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ., με το ψηφιακό πιστοποιητικό, να αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικών, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την επιτροπή βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε, πιστεύω, μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σύντομα να είναι καλύτερα τα νέα»

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για τη μείωση του αριθμού διασωληνωμένων και κρουσμάτων και την ελπίδα «σύντομα να είναι ακόμη καλύτερα τα νέα». «Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχει φτάσει στα 6 εκατομμύρια εμβολιασμών» επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε πως βρίσκει «ενθαρρυντικό ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν, προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον».

Όπως παρατήρησε, «υπάρχει εδώ ένα ζήτημα: Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού, τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι' αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες, απ' ό,τι έχω δει».

«Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός, ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μια ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε –ο μη γένοιτο– για το φθινόπωρο» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα