Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Συνάντηση με τον Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν
Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί, ήτοι δύο γύροι διερευνητικών επαφών, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αντίστοιχα, σε Άγκυρα και Αθήνα αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, μολονότι, όπως διευκρινίζεται, διαφορετικές θέσεις με τη γείτονα –σε πολλές περιπτώσεις, δε, διαμετρικά αντίθετες– υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μια σταδιακή βελτίωση.

«Να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας»

Είναι σαφές πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι που υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο France 24: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εν όψει μάλιστα και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών - Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση επενδύουν στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στο France 24 ότι «έχουμε (σ.σ. με την Τουρκία) κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17.05 ώρα Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12.55 μ.μ. Στις 13.20 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στις 13.35 με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14.00 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα