Δένδιας: Η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία θα φέρει αποσταθεροποίηση

ΔΕΝΔΙΑΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νιλς Σμιντ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την ελληνική στάση αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και τη γερμανική στάση όσον αφορά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατ' αρχάς εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Βίλι Μπραντ.

Επισήμανε όμως, κατά τις ίδιες πηγές, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφασή της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν τη σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων.