Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κικίλιας Βασίλης
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας, το AstraZeneca αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον AΝΤ1. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδικοί είναι η επιτροπή» είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζοντας πως πρόκειται για τους «κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί.

«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, οι επιτροπές προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε συμπληρωματικά.

Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό χαμό» τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και, πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer.

«Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας» είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είπε ότι «οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι «εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το Ε.Σ.Υ.».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

«Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως» σημείωσε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και είπε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές όπου διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις».

Όσον αφορά το θέμα των προνομίων, είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα», ενώ σχετικά με το τέλος της διάθεσης των self tests είπε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους».

Τέλος, είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.