Πέτσας: Οι εκτός νομού μετακινήσεις μάλλον θα απαγορεύονται τα Χριστούγεννα

Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα παίρνει η ανακοίνωση του πλάνου για τη λειτουργία σχολείων και λιανεμπορίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ.

«Οι εκτός νομού μετακινήσεις φαντάζουν απαγορευτικές, με βάση το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που έχουμε αυτή τη στιγμή. Μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση της χαλάρωσης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας αναφορικά με τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Του Μάκη Θεοδώση

Η βραδεία απομείωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει, θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να είχαν εφαρμοστεί και νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την άποψη πως «δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν».

Σχετικά με τις επικλήσεις της αντιπολίτευσης για μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο κ. Πέτσας ανταπάντησε πως αν ψάχνει ευθύνες, να απευθυνθεί στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις. Όπως είπε, «αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά, δεν θα εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους οι επιστήμονες».

Έως το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το επιθυμούν

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε «να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους» και εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχουν φτάσει στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η διαδικασία των εμβολιασμών απαιτεί σωστή προετοιμασία στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και οι πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις που μπορούν να καλύψουν τον γενικό πληθυσμό θα είναι δωρεάν και εθελοντικά».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα γίνονται τεστ εξομοίωσης στα κέντρα εμβολιασμού μέχρι να φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα, με σκοπό να μην μπλοκάρει η διαδικασία του εμβολιασμού.

«Με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα, με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε ο κ. Πέτσας, ενώ εκτίμησε ότι «έως τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το επιθυμούν».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως έτσι θα μπουν οι βάσεις για την απόκτηση της ανοσίας που απαιτείται ώστε να αρθούν οριστικά τα μέτρα της καραντίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM