Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εμβολιασμό ‒ Απείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Με κατεπείγουσα διαδικασία πέρασε ο υπουργός Υγείας τις παρεμβάσεις για την πανδημία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» καθώς και οι οκτώ υπουργικές τροπολογίες.

Του Μάκη Θεοδώση

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.

Με 158 θετικές ψήφους έναντι 110 «κατά» ψηφίστηκαν τα άρθρα 72 (για τη λειτουργία επιχειρήσεων τις Κυριακές) και 91 ( χρήση νέων τεχνολογιών για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πως η ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εστιάζεται στην περίοδο που θα διαρκέσει η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της.

Επίσης, στη διάταξη για τη διενέργεια των γενικών συνελεύσεων περιλαμβάνονται και οι ανάλογες δράσεις σε πολυκατοικίες με τη χρήση Viber ή Webex, με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού στις εισόδους των κατοικιών.

Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίες ‒η μία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που αφορά διαχειριστικά θέματα σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών, και η δεύτερη του Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ‒ ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς, όπως ανέφεραν, δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν επίσης και οι υπόλοιπες έξι υπουργικές τροπολογίες.

Πρωτοβουλία οικονομικής βοήθειας των επιχειρήσεων που έβαλαν πλάτη στο πρώτο κύμα της πανδημίας κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Βεσυρόπουλος: Στήριξη σε επιχειρήσεις τουρισμού κατά το πρώτο κύμα πανδημίας

«Προχωράμε σε μια αναγκαία παρέμβαση για τα τουριστικά καταλύματα που κατ' εξαίρεση έμειναν σε λειτουργία στο πρώτο κύμα της πανδημίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις επωμίστηκαν ένα σημαντικό κόστος με την τήρηση των ιδιαίτερων υγειονομικών πρωτοκόλλων που συνδέονται με τη λειτουργία τους, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με την τροπολογία:

  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης για τα τουριστικά καταλύματα που κατ’ εξαίρεση λειτουργούσαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.
  • Θεσπίζεται ότι τα ποσά των οικονομικών ενισχύσεων που καταβάλλονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις από το Δημόσιο είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, ενώ δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με οφειλές στο Δημόσιο, τη φορολογική διοίκηση, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
  • Τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς τον όρο της παρακράτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM