Γιώργος Πορφύρης: «Έχουν μειωθεί οι απολαβές και οι θέσεις εργασίες στην εστίαση»

Ο Γιώργος Πορφύρης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στο MasterChef του Star το 2017.

Παρά την πολυετή εμπειρία του στο χώρο της κουζίνας, ο ίδιος δηλώνει μάγειρας και όχι chef.

Συχνά, τον βλέπουμε στην tv να μαγειρεύει στο πλατό επιτυχημένων εκπομπών, και μιλώντας στο News2u.gr, αποκάλυψε γιατί ακόμα δεν έχει αναλάβει τη δική του εκπομπή.

Ο Γιώργος Πορφύρης σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, μιλάει για τη κρίση που περνάει ο χώρος της εστίασης και αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Το καλοκαίρι σε βλέπαμε στο «Καλοκαίρι #not», το οποίο τελείωσε πριν λίγες μέρες. Πώς ήταν η συνεργασία σου με την φετινή ομάδα;

«Ήταν η δεύτερη χρονιά μου σε αυτήν την εκπομπή και όπως πέρσι έτσι και φέτος μου χάρισε ένα αξέχαστο καλοκαίρι , γιατί γνώρισα ξεχωριστούς ανθρώπους και μιλάω για τον Γρηγόρη Γκουντάρα , την Ναταλί Κάκκαβα , την Ελενη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου.

Το δέσιμο και η οικειότητα που παρακολουθούσατε ήταν και η μεγάλη επιτυχία της εκπομπής και ήρθαν σε βάθος χρόνου, όπως είναι το φυσιολογικό να γίνεται. Ήταν κάτι που πραγματικά με εντυπωσίασε γιατί συνήθως στη τηλεόραση όλοι αγαπιούνται από το πρώτο δευτερόλεπτο, ενώ σ' εμάς κανείς δεν υποκρίθηκε. Όλα έγιναν με την καθημερινή επαφή, τη καλή διάθεση και βέβαια το χιούμορ που υπήρχε άφθονο»

Εκπομπή δική σου στη τηλεόραση θα κάνεις; Είναι κάτι που σ' ενδιαφέρει;

«Είχα κάποιες συζητήσεις αλλά δεν ευδοκίμησαν. Είναι πολλοί οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε δεν το είχα ποτέ σαν προτεραιότητα. Εμένα η δουλειά μου και οι δραστηριότητες μου κατά κύριο λόγο είναι στη μαζική εστίαση και ότι έρχεται μαζί με αυτό είναι καλοδεχούμενο»

Ο χώρος της εστίασης -στον οποίο βρίσκεσαι αρκετά χρόνια- περνάει μεγάλη δοκιμασία τους τελευταίους μήνες. Πώς βιώνεις εσύ όλη αυτή τη κατάσταση;

«Όλη αυτή η κατάσταση επηρέασε και εμένα όπως ήταν φυσιολογικό, καθώς με τα νέα μέτρα μειώθηκαν τα έσοδα και οι θέσεις εργασίες στις επιχειρήσεις, οπότε μειώθηκαν και οι απολαβές. Μειώθηκαν οι ομάδες και πλέον δουλεύεις περισσότερες ώρες με πολύ μικρότερο αντίτιμο, προκειμένου η επιχείρηση  να μειώσει την ζημία, η οποία ήταν σχεδόν καθολική»

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη πανδημία αδικούν τον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα παγκόσμια πανδημία. Σίγουρα υπήρχε κάποιος δρόμος να ακολουθήσουμε αλλά απ' την άλλη ποιος πραγματικά γνωρίζει πως να διαχειριστεί το πρόβλημα με 100% επιτυχία και με τις λιγότερες απώλειες;  Βέβαια υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν κάποια λογική εξήγηση , όπως πως γίνεται να μαζεύονται 3000 άνθρωποι σε μια συναυλία και να μην θεωρείται συνωστισμός, ενώ 5 άτομα στο ίδιο τραπέζι να είναι»

Θεωρείς πως αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να γίνουν μια γροθιά για το κοινό καλό;

«Οι επιχειρηματίες είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Ούτως ή άλλως είναι ενωμένοι και υπάρχουν πολλές άτυπες ομάδες, οι οποίες κυρίως χωρίζονται ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε επιχείρησης. Δηλαδή, ομάδες με μόνο ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ , άλλες ομάδες είναι οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, άλλες ομάδες οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κτλπ. Λίγοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κόσμο που απασχολούν και αναφέρομαι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι στους μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι με προσωπική  εργασία προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα για να ζήσουν. Αρκετοί από τους μεγάλους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν την κατάσταση ή ακόμα χειρότερα να την εκμεταλλευτούν ακόμα και για λίγο παραπάνω κέρδος παραβιάζοντας νομοθεσίες ,ανθρώπινα δικαιώματα και ότι άλλο σκαρφιστούν. Και όλο αυτό για να καταφέρουν να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο φέτος ή να μην χάσουν το ταξίδι τους στο εξωτερικό και όχι για λόγους επιβίωσης»

 

Δικό σου μαγαζί έχεις σκεφτεί να κάνεις;

«Είχα το δικό μου Food Truck και μάλιστα πήγαινε πολύ καλά. Δυστυχώς, όμως, ο χώρος που πλήρωνα ανήκε στην εκκλησία κι έτσι απλά μια μέρα, χωρίς κανέναν λόγο μου πήραν πίσω τον χώρο, ο οποίος μέχρι και τώρα είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος»

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ν' ασχολούνται με τη μαγειρική. Είναι μόδα που θα περάσει; 

«Είναι η μόδα της σύγχρονης εποχής, αν σκεφτείς πως παλιά ήταν κατώτατο επάγγελμα και τελευταία επιλογή για ανειδίκευτους εργάτες. Προσωπικά χαίρομαι γιατί επιτέλους εξελίχθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα που η μεγαλύτερη οικονομία της χώρας μας οφείλεται σε αυτό»

Βλέπουμε αρκετούς μάγειρες να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Εσύ το έχεις σκεφτεί αυτό;

«Στο εξωτερικό πας για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Είναι σαν μεταπτυχιακό. Πας να δεις τι αξίζεις. Να μαζέψεις εικόνες και εμπειρίες και γιατί όχι και περισσότερα λεφτά και να γυρίσεις στην χώρα σου μετά για να προσφέρεις σε αυτήν. Εγώ προτίμησα να γυρίσω σχεδόν όλη την Ελλάδα δουλεύοντας σε κάθε σημείο, κάθε ξενοδοχείο και εστιατόριο. Μου πήρε 16 χρόνια μέχρι στιγμής. Έτσι, γνώρισα την κουζίνα σε κάθε τόπο, γνώρισα μάγειρες και μαγείρισσες κάβες ηλικίας και κάθε εμπειρίας, συνεργάστηκα μαζί τους και έμαθα την ελληνική και όχι μόνο κουζίνα από πολλές οπτικές. Και νομίζω ότι έκανα την καλύτερη επιλογή και προτρέπω όσους έχουν πλέον την δυνατότητα να το δοκιμάσουν»

Στα social media σε βλέπουμε πολύ ενεργό και αρκετά δημοφιλή. Εσένα σ' έχουν βοηθήσει στη δουλειά σου;

«Ναι αρκετά. Είναι μία προέκταση και επαγγελματική και προσωπική. Πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες μου ζήτησαν να δουν τα social μου σε συνεντεύξεις και κυρίως για να δουν αν έχω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, να τσεκάρουν την αντίληψη και την ψυχοσύνθεση μου. Ναι συμβαίνουν και αυτά πλέον. Αλλάξαν οι καιροί και πλέον όλα παίζουν το ρόλο τους»

Έγινες γνωστός μέσα από το MasterChef. Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα το ξαναέκανες;

«Με τρεις λέξεις: ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ»

 

Τον ελεύθερο χρόνο σου με τι ασχολείσαι;

«Με ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά όλα τ' αθλήματα. Πηγαίνω βόλτες σε πλατείες  στη Νέα Ιωνία, στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στο Νέο Ηράκλειο, στη Καλογρέζα και όσο ο καιρός το επιτρέπει κάνω και μπάνια στη θάλασσα γιατί το καλοκαίρι λόγω της εκπομπής δεν είχα τον χρόνο να πάω στη παραλία»

 

*Ακολουθήστε τον Γιώργο Πορφύρη στο instagram